Morten Jensen bruger DLG Barley Mix for at sikre et godt udbytte
På den midtjyske gård Bangshåb har de igennem flere sæsoner dyrket DLG Barley Mix, som har bidraget til udbyttesikkerhed i høsten.
På ejendommen lidt uden for Kjellerup er der sket en stor udvikling de seneste seks år.
Morten Jensen blev ansat som driftsleder for marken i 2018, og i årenes løb er antallet af hektar gået fra 450 til 900, mens besætningen af søer er steget fra 1300 til i dag at bestå af 2500 søer plus 95.000 7-30 kg smågrise.
- Det er sjovt og fedt at være en del af en virksomhed med udvikling. Vi er gået fra at det kun var mig i marken til, at vi nu er 3 mand i marken, og vi laver alt i marken selv. Det gjorde vi ikke, dengang jeg startede, siger Morten Jensen.
Mangeårig samhandel med DLG
Noget der ikke har ændret sig i løbet af de seks år Morten Jensen har været driftsleder på Bangshåb er samhandlen med DLG. Den blev nemlig etableret længe før den 30-årige driftsleder blev ansat.
I form af sin stilling som driftsleder har Morten Jensen fået et stort ansvar for arbejdet med marken, og i dag er det ham, der har kontakten med DLG, når der skal handles ind til marken. Det er derfor også ham, der har implementeret dyrkningen af DLG Barley Mix, som er en sortsblanding der mindsker angreb af sygdomme og ofte øger udbyttet, da der opnås en større robusthed. Årsagen til at, at sortsblandingen fandt vej til det midtjyske landbrug var snakke med sælger Jesper Poulsen, men også nysgerrighed og de udfordrende arealer.
- Vi har mange udfordrende arealer og meget varierende jordtyper. Vi startede med at dyrke DLG Barley Mix på de mere udfordrede arealer, der ikke tidligere har brillieret mest, og der har sortsblandingen givet en mere udbyttestabilitet. Senere har vi udvidet til flere arealer, forklarer Morten Jensen.
Udbyttestabiliteten ligger i, at en sortsblanding består af tre topsorter. DLG Barley Mix består af sorterne Wish, Blixen og Prospect. Det faktum, at der er tre sorter i, gør at selvom den ene sort skulle kikse, så kan de to andre alligevel sikre en god høst.
- Med sortsblanding får du bare noget sikkerhed, fordi du stadig har to sorter der kan veje det op, selv hvis en skulle kikse. Det gør, at udbyttet i hvert fald ikke bliver ringere, og markerne med sortsblanding har også klaret sig fint igennem vækstsæsonen, siger driftslederen og tilføjer:
- Det skal også gerne være sorter, der går ind og komplimenterer hinanden og passer sammen i stråhøjde og modningstidspunkt, og det gør de i DLG Barley Mix.
Øger mængden af sortsblanding
Første gang Bangshåb prøvede DLG Barley Mix modtog de 3-4 tons udsæd af sortsblandingen, men i denne sæson har de haft sortsblanding på over halvdelen af deres marker og fik leveret 30-40 tons.
- En sortsblanding praler ikke nødvendigvis i løbet af sæsonen, og du kan derfor tænke, at det ikke resulterer i et godt udbytte. Når du høster, er det bare bedre, så det er en form for forsikring at bruge sortsblandingen. Det første vi såede med sortsblanding i denne sæson, overraskede utroligt positivt i forhold til, hvad vi kunne se fra vejen. Derfor opskalerer vi også, så det består af mindst 2/3 del sortsblanding på markerne næste år, forklarer Morten Jensen.
De mange år med gode erfaringer ved brug af DLG Barley Mix gør også, at driftslederen på Bangshåb ikke er sen til at anbefale andre at prøve det.
- Hvis man er i tvivl, om man skal prøve DLG Barley Mix eller ej, så kan man starte med at bruge det på arealer, hvor der er udfordrende. Det kan være i forhold til etableringsmulighederne, fremspring eller de udfordrende arealer generelt. Så finder man ud af, at det er godt at bruge sortsblanding, som giver en større dyrkningssikkerhed i sæsonen. Det gjorde vi, men i dag bruger vi det også på de arealer vi ved, der giver godt i forvejen, siger Morten Jensen.