Kontakt os
Marken / Afgrøder / Grower's Finest

Driftsleder på gods er fan af Growers Finest: - Det er dejligt at lave noget kvalitet, som vi bliver honoreret for

For Carsten Hansen, driftsleder gennem 22 år på Rudbjerggaard Gods på Vestlolland, er det fagligt spændende, at godset er en del af Growers Finest og dyrker Heroldo-hvede af høj kvalitet. Det har dog krævet en mental omstilling i forhold til, hvordan man handler med afgrøder, indrømmer han.

Carsten Hansen er vant til at håndtere lidt af hvert som driftsleder for Rudbjerggaards landbrug og skovdrift. Og for nogle år siden skulle der igen tænkes nyt.

Rudbjerggaard har nu været en del af Growers Finest ved DLG i fem år, hvor de har dyrket den særlige Heroldo brødhvede.

Udover at kunne bidrage til at levere brødhvede til den danske industri, så er der også en lang række andre fordele. Blandt andet får man som en del af DLG’s Growers Finest et fast tillæg til prisen på sine afgrøder, og derudover er man sikret afsætning.

Som en del af Growers Finest fokuserer man på dyrkning af afgrøder af særlig høj kvalitet, som er efterspurgt af den danske fødevareindustri.

Brødhvede 

- Spændende at lave kvalitet

Selvom der er en risiko forbundet med at sigte efter specifikke proteinindhold og andre kvalitetskrav, så kan den økonomiske belønning være højere end ved dyrkning af mere konventionelle afgrøder, og det er netop det, der gør arbejdet med Heroldo-hvede spændende set med driftslederens øjne.

- Det er dejligt at lave noget kvalitet, som vi samtidig bliver honoreret for. Og ja, så er det jo også spændende at lave lidt kvalitet, som kan bruges i Danmark, i stedet for at alt brødhveden skal importeres. Derudover er der lidt faglige udfordringer i det også, siger Carsten Hansen og stikker i et lille smil.

Til høst 2024 dyrker de 104 hektar med Heroldo-hvede ud af en samlet mængde hvede på 450 hektar. Det samlede areal for godsets landbrugsjord er omtrent 1.300 hektar. Derudover er der 500 hektar skov og 30 lejeboliger.

 

BrødhvedeEkstra ben i planteavlen

Og for driftslederen er det helt klart noget, der gør arbejdsdagen mere interessant.

- Fordelen ved at være en del af Growers Finest er, at det ligesom er et ekstra ben i planteavlen. Det er ikke bare sådan nogle bulkvarer, vi sender af sted, siger han.

Når der dyrkes Heroldo-hvede, skal der bruges forholdsvist meget kvælstof.

- Og det er en udfordring at give så meget kvælstof, uden at det lægger sig ned og giver lejesæd til høst. Vi deler så gødningsmængden over i minimum fire tildelinger og graduerer vores tildeling på de fleste af dem, siger Carsten Hansen.

Samtidig må der ikke vækstjusteres.

- Og det er selvfølgelig alt andet lige nemmere bare at hælde noget kemi på, og så står den flot, lyder det fra driftslederen.

 

Lille plus

For Rudbjerggaard Gods hænger økonomien i Heroldo-hvede godt sammen med et lille plus, når den holdes op mod vinterhveden til trods for de ekstra udgifter til kørsel af gødning.

Udover at være en del af Growers Finest bruger Rudbjerggaard DLG til køb af gødning og - indenfor de seneste år - planteværn. Carsten Hansen understreger dog, at der også handles andre steder.

- Men vi ender alligevel ofte hos DLG, specielt på planteværn. Blandt andet på grund af priserne, men også på grund af den høje service, og så fordi der indtil i år, har været et lokalt kemilager, siger han.

Tilligemed benytter godset DLG til at købe såsæd til blandt andet den givne Heroldo-hvede, men andet såsæd købes også hos DLG.

Carsten Hansen understreger imidlertid, at det at indgå som en del af Growers Finest har været en udfordring på andre områder end selve fagligheden.

- Det er lidt en udfordring, at det er kontraktavl, og at vi ikke kan sælge afgrøden frit til andre. Traditionelt har vi altid godt kunnet lide at handle frit med afgrøder, siger han.

 

BrødhvedeHøj tillid

Han forklarer dog i samme indvending med et smil, at det er en tillidssag, og at tilliden netop er høj ved DLG.

- Jeg må bare sige, at vi er blevet behandlet godt alle årene. Også de år hvor kvaliteten ikke lige er slået 100 procent til. Vi ligger stadig inden for de intervaller, vi skal. Der er nogle gode tillæg og fradrag i systemet. Og det er aldrig sådan, at avlen ikke kan bruges til brød, fortæller driftslederen og forklarer, at godset  høster gode udbytter i brødhveden, normalt i omegnen af 9-9,5 ton på grund af dets placering i landet, hvilket til gengæld sætter sig i lidt lavere proteinprocenter, fortæller Carsten Hansen.

Udover at blive en del af Growers Finest er der også andre ting, der har ændret sig for Rudbjerggaard. De senere år er markedet blevet meget mere volatilt, og derfor er man gået væk fra at sælge alle sine afgrøder på én gang.

- Det er blevet lidt for risikabelt, lyder det fra Carsten Hansen.

 

Ville gerne dyrke mere

På Rudbjerggaard er der ingen planer om at stoppe med at dyrke Heroldo-hvede. - Hvis vi endelig skulle noget, så skulle vi fordoble arealet, af hensyn til vores lagerfaciliteter, men det ligger ikke lige i kortene. Vi har en tommelfingerregel om, at en afgrøde skal fylde omkring 10 procent af arealet, ellers tager man det ikke seriøst, og det gør Heroldo nu.

 

Læs mere om fordelene ved Growers Finest her

Du kan også blive klogere på Growers Finest ved at læse i vores brochure her