DLG’s cirkulære rapsproduktion: Dyrket, forarbejdet, spist og genanvendt i Danmark
Rapsens rejse fra jord til bord og tilbage til jorden igen er vi ekstremt stolte af i DLG. Den viser, hvad landmændene og andelsselskaberne kan i fællesskab, når vi tænker cirkularitet, landbrug og forarbejdning af fødevarer sammen gennem hele værdikæden.
Selvom rapsplanten med den velkendte duft og de smukke gule blomster oprindeligt stammer fra middelhavsområdet, er afgrøden de seneste årtier begyndt at fylde mere og mere i det nordiske landskab.
Og det med god grund. Rapsen har nemlig mange gode kvaliteter, og selve olien betegnes af mange som ’Nordens svar på olivenolie’.
Siden 1996 har DLG produceret rapsolie til fødevaresektoren gennem DLG Food Oil. Med rapsfrøene, som vores dygtige planteavlere leverer ind til os i høsten, producerer vi hvert år 175.000 tons rapsolie på vores møller.
Og hvad med restproduktet? Det bliver leveret tilbage til landmændene, hvor rapskager bliver brugt flittigt i foderrationen på mange kvægbrug, fordøjes og vender tilbage til markerne i form af gødning.
Se videoen nedenfor og bliv klogere på vores cirkulære arbejde med raps.