Den rette fodersammensætning er en af vejene til en mere bæredygtig fødevareproduktion
I takt med at verdens befolkning vokser, bliver der flere munde at mætte. Det betyder, at der på verdensplan skal produceres flere fødevarer, og samtidig skal fremtidens fødevarer være produceret på en mere bæredygtig måde, så klodens ressourcer ikke belastes unødigt.
I takt med at verdens befolkning vokser, bliver der flere munde at mætte. Det betyder, at der på verdensplan skal produceres flere fødevarer, og samtidig skal fremtidens fødevarer være produceret på en mere bæredygtig måde, så klodens ressourcer ikke belastes unødigt.
Nordeuropæiske landmænd er allerede blandt de mest ressourceeffektive landmænd i verden. Eksempelvis har en liter danskproduceret mælk et klimaaftryk på ca. halvdelen af det globale gennemsnit som er 2.5 kg CO2e per liter mælk.
En af vejene til de bæredygtige fødevarer går gennem optimering af dyrenes foder. I DLG-koncernen og Vilofoss har vi gennem rigtig mange år løbende arbejdet på at skabe de bedste sammensætninger af foderet. Foderet skal facilitere, at dyrene performer bedst muligt og leverer ’mest for mindst’. Det vil sige, at vi hele tiden optimerer og udvikler ud fra, at dyrene skal udnytte alt i foderet i højest mulig grad og med mest muligt output til følge.
”Den rette foderblanding med det rette mix af proteiner, vitaminer, mineraler og øvrige næringsstoffer har stor betydning for produktionen af animalske fødevarer i dag, og der vil være et endnu større fokus på det i fremtiden. Ved at optimere sammensætningen af foder kan vi producere mere med mindre og dermed mindske det aftryk produktionen sætter,” siger Niels Søren Rasmussen, COO i DLG.
Fodereksperter arbejder på fremtidens løsninger
Den optimale fodersammensætning handler i høj grad om at sikre de rette råvarer. Arbejdet starter derfor allerede, når foderet udvikles og sammensættes.
I DLG-koncernen og Vilofoss arbejder en række højtspecialiserede medarbejdere på at udvikle og optimere DLG’s foderblandinger, så de passer til den enkelte besætnings forudsætninger, behov og ambitioner. Det er med til at sikre, at kyllingen eller grisen har den optimale tilvækst, at koen har den bedst mulige mælkeydelse eller at det æg, hønen lægger, har det lavest mulige CO2-aftryk.
En af DLG’s fodereksperter er Ida Steensen, der som souschef i DLG Danmarks afdeling for Husdyrekspertise, er med til at udvikle samt levere globalt førende og ikke mindst bæredygtige foderløsninger.
”Foderets sammensætning har stor betydning, særligt når vi taler om bæredygtighed. Nogle råvarer har et højere klimaaftryk end andre, men det er samtidig vigtigt, at vi hele tiden har for øje, hvordan foderets sammensætning påvirker dyrets tilvækst eller ydelse. Det interessante er ikke nødvendigvis at snakke CO2 belastning pr. kg. foder, men snarere pr. kg kød eller liter mælk. Dyrenes udnyttelse af foderet er altså en afgørende faktor for slutproduktets klimabelastning. En foderblanding med et relativt højt klimaaftryk pr. kg. kan med god foderudnyttelse sagtens give et lavt klimaaftryk på slutproduktet, fordi det er designet, så dyret udnytter det til fulde til at lave et effektivt output,” siger Ida Steensen.
Optimering af fodersammensætning kan også være en vej til at levere på nogle af de ønsker og forventninger, forbrugerne har til de fødevarer, de køber. Det har Danæg-koncernen, som DLG er medejer af, konkrete erfaringer med. Her ser man blandt andet på fodersammensætningen, når der udvikles nye produkter.
Udover at optimere sammensætningen af foderet, ser DLG også løbende på, hvordan der kan udvikles nye ingredienser og afgrøder, som kan bidrage til at gøre foderløsninger til husdyr endnu mere bæredygtige i fremtiden.