20. november 2023
Med en fast plan for rengøring, vask og desinfektion når man længst.
Det er en god ide at få lavet en plan for hygiejnen i stalden og vandsystemerne. DLG kommer gerne på et besøg, hvor vi laver en staldgennemgang og efterfølgende kommer vi med en vask-og desainfektionsplan, så hygiejnen kommer i top.
Konsekvenser ved forkerte vaske- og desinfektionsrutiner
Formålet med at vaske og desinficere er at skabe optimale forhold for grisene. Man kan sige, at stalden skal nulstilles for at sænke smittetrykket i stalden. På den måde får grisene optimale vækstbetingelser.
Slækker man på dette, kan man i værste fald risikere, at der opstår større eller mindre sygdomsudbrud i stalden.
Tegn i stalden, som kan være forårsaget af ikke tilstrækkelig hygiejne, kan være: diarré i farestalden, diarré ved indsættelse i klimastalden og ved foderskift, led- betændelse, hjernebetændelse, mellemørebetændelse (Streptokok infektion), øresår (ses primært i klimastalden fra 2 til 4 uger efter indsættelse, Staphylokok infektion), høj forekomst af navlebrok, salmonellaudbrud, problemer med grisenes trivsel i besætninger med PRRS eller PCV2 (PMWS).
Læg først en plan
Når først problemet er opstået, er det vigtigt at indfører grundige vaske-og desinfektionsrutiner, så man undgår at ryge tilbage i samme udfordringer igen. – Tommelfingerreglen er at der skal rengøres efter en 80-15-5-regel.
- 80 % af skidt og snavs fjernes med grundig iblødsætning og grovvask
- 15 % af skidt og snavs fjernes med udlægning af en god sæbe og derefter grundig afvask.
- De sidste 5 % er resterende bakterier og vira, de fjernes gennem desinficering med et veldokumenteret desinfektionsmiddel.
- + Udtørring af stalden, og evt. supplement med tørdesinfektion.
Sæben:
Vælg en god sæbe - fx Kenosan, lad sæben indvirke uden at tørre, hvorefter der vaskes med rent vand. Denne proces fjerner fedt- og protein og ledes med vaskevandet ud, hvilket reducerer bakteriemængden.
Desinfektion:
Vælg et veldokumenteret desinfektionsmiddel – fx Virocid til tomme stalde, eller KickStart til stalde med dyr. Stalden skal altid være helt tør inden desinfektion, da man ellers fortynder desinfektionsmidlet.
Udtørring:
Stalden er tør, når temperaturen på gulv, rum og plastinventar er ens, der kan suppleres med tørdesinfektion, fx Stalosan F
Se her hvilke produkter DLG anbefaler
Værd at vide om coccidiose:
Coccidiose skyldes en coccidieart, som er en lille tarmparasit, der gennem sin livscyklus, kan beskadige tarmslimhinden og derved giver anledning til diarré hos pattegrisene. Findes i ca. 75 % af alle europæiske grisebesætninger. Meget modstandsdygtig over for vask, udtørring og almindelig desinfektion. Her bør anvendes specifik desinfektion med dokumentation mod coccidiose.
Læs om Ødum Agro, som fik styr på coccidiose, blandt andet ved hjælp af desinfektionsmidlet Kenocox
HUSK at en god vask og desinfektion reducerer bakteriemængden væsentligt, samt giver bedre muligheder for en god opstart.
Husk også at rengøre vandsystemerne:
Ved manglende hygiejne omkring vandsystemet, opbygges hurtigt en skadelig biofilm i rørene, som en konsekvens af vandmedicinering, der udover medicin også tilfører sukkerstoffer, som giver næring til mikroorganismerne (E coli, clostridier, salmonella). Konsekvensen for grisen kan være: fravænningsdiarré, nedsat tilvækst, etc.
Skal vi snakke Rengøring og Desinfektion?
For rådgivning, kontrakttegning og tilbud – kontakt din DLG-salgskonsulent
eller Find produkterne i DLG's webshop.