Vi ser frem mod de varme dage og lune nætter, men det lune vejr har uheldigvis også en bagside – varmepåvirkninger i kvægbesætningerne:
Indre varme: Fordøjelsen i maven skaber meget varme, som koen ikke kan slippe af med, når det er varmt.
Fugtighed: Høj luftfugtighed gør det endnu sværere for koen at køle ned.
Størrelse: Store køer har sværere ved at slippe af med varmen end mindre køer.
Så når der bliver kortere mellem de lune dage, er det tid til at begynde at tænke på varmestress - altså at undgå varmestress.
Køers komfortzone
Forskning viser, at køers termoneutrale komfortzone ligger mellem 4-20 °C for Holstein køer, -jo højere mælkeydelse koen har, jo lavere temperatur skal der til, før dine køer kommer ud af deres komfortzone.
Allerede ved temperaturen over 20 °C og en relativ fugtighed over 70% skal koen til at bruge ressourcer på at komme af med varmen, og det betyder at de store racer under de forhold begynder at reducere deres foderindtag og mælkeproduktion. Mindre racer såsom jersey er mere tolerante over for varme, - her skal temperaturen ramme 25 ° C før der ses betydelige produktionstab.
Da vi ofte har høj luftfugtighed i Danmark, forekommer varmestress i større eller mindre grad normalt hos danske malkekøer i sommerperioden.
Tegn på Varmestress
Nogle af de tegn du skal være opmærksom på er
Reduceret foderoptagelse
Øget forsøg på selektering i foderet, hvor grovfoderet fravælges
Øget åndedrætsfrekvens, og øget tendens til at falde i fedtprocent
Tyndere gødning
Øget vandoptagelse
Køerne hænger ud tæt ved vandtruget eller ved åbninger med gennemtræk
Køerne savler mere
Køerne står mere op
Minimering af bevægelse – køerne bliver dovne
Konsekvenserne er flere - heriblandt færre besøg i malkerobotten og faldende fedtprocent og ydelse. Varmestress kan altså forårsage betydelige omkostninger, både sundhedsmæssigt og økonomisk. Derfor er det vigtigt at være forberedt når varmen sætter ind.
Varmt foder reducerer foderværdi og smagbarhed
En god foderration er vigtig for at udnytte ydelsespotentialet hos dine malkekøerne mest muligt – og en frisk og velsmagende foderration er med til at sikre, at køerne har en høj tørstofoptagelse.
Foderrationen bliver varm, når ensilagen åbnes og blandes med let tilgængelig energi og fugt. Dette sætter gang i vækst af gær og varmedannelse.
Under varmedannelsen bliver der brugt store mængder energi, og konsekvensen er, at energikoncentrationen i kvægfoderet reduceres.
Gæring og varmedannelse i foderrationen reducerer desuden smagbarhed og foderoptagelse, hvilket igen vil medføre en reduceret mælkeydelse.
Når de lune dage bliver varme, bliver den højtydende malkeko ekstra presset fysiologisk – og den oplever en øget metabolsk stress – varmestress.
Ud over markante fald i både foderoptaget, ydelsen og fedtprocent i mælken risikerer du også nedsat reproduktion, manglende ægløsning/befrugtning og dårlig embryonudvikling.
Med Komix Heatstress tilføres mineraler, antioxidanter og gærkultur. Hermed sikrer du at din besætning både opretholder saltbalancen, men også stabiliserer vommen, fremmer ædelysten af rationen, og dæmper tilstedeværelsen af stresssignaler i koen.
Da Komix Heatstress ”opretholder og stabiliserer” er det vigtigt at sætte ind inden det bliver rigtig varmt.
Vil du have en snak om dine kontrakter ifm. varmestress i kvægbesætningen?
Du er velkommen til at købe dine varer, når behovet opstår. Men vil du være sikker på, at du har det helt rigtige på lager, når du har brug for det?
Så kan det være du skal have en snak om dine kontrakter.