Kontakt os
Foder / Kvæg
4. juni 2021

Fodring i robotbesætninger om sommeren

En varm sommer kan – især i besætninger med malkerobotter – være en stor udfordring. Få dage med varmt og fugtigt vejr hæmmer køernes ædelyst og ændrer døgnrytmen. Det smitter lynhurtigt af på besøgsfrekvens, foderoptagelse, ydelse og antallet af køer på hentelisten stiger.

Men hvad kan man egentlig stille op? Denne artikel giver indspil til, hvad du kan gøre for at begrænse de varme perioders negative effekt på produktionen.

Undgå overbelægning

Især i sommerperioden kan overbelægning give bagslag. Det er ofte køer i sen laktation, som bliver den største udfordring, når varmen melder sig. Har du slagtekøer på listen, så send dem hellere en uge for tidligt end en uge for sent.

Tilpas udfodringstidspunkt og frekvens

Køernes ædelyst til koldt foder er størst og ædelysten stiger hen mod aften og nat, hvor temperaturen typisk falder. Mange steder kan man øge foderoptagelsen ved at tildele det friske foder om eftermiddagen eller ved at udfodre frisk foder to gange dagligt i stedet for en. Vand i foderrationen modvirker afblanding, men øger risiko for varmeudvikling i foderet. Vand tilsættes normalt for at øge foderoptagelsen. Derfor er det ikke nogen god idé at undlade tilsætning af vand. Varmeudvikling kan i stedet undgås ved tilsætning af tørsyre: ved tilsætning af 1 kg FreshFoss/tons foder kan grundfoderrationen holde sig kold i 24 timer.

Planlæg fodringen så du undgår at skifte grovfoder

Blandt andet derfor, er det en stor fordel, hvis du kan planlægge en sommerfodring uden at skifte grovfoder. Et grovfoderskift er som regel forbundet med en indkøringsperiode, hvor køernes respons på ændringer i rationen observeres og rationen rettes til så foderoptagelse og ydelse ligger på det ønskede niveau. Skifter du grovfoderparti i eller op til en varm periode, hvor køerne samtidig ændrer adfærd og ædelysten er nedsat, er det svært, for ikke at sige umuligt, at gennemskue, hvilke håndtag der skal skrues på for at rette rationen til.

Undgå ubalance i total-rationen

Nedsat optagelse af såvel grundfoder som kraftfoder kan skabe ubalance i totalrationens indhold af næringsstoffer. Ubalancer opstår nemmere, hvis man tildeler proteinrigt kraftfoder i robotterne. En foderkontrol giver et godt indtryk af, hvilke næringsstoffer køerne har optaget. Den kan bruges til at vise, i hvilken retning du skal dreje rationen, i et forsøg på at afhjælpe de negative virkninger af varmen. Som i alle andre besætninger er der behov for at tilføre buffer til vommen i form af natriumbicarbonat. Ikke kun fordi rationen indeholder øget andel kraftfoder; men også fordi køerne ofte savler mere og derfor mister en del spyt, der har et højt buffer-indhold.

Afsæt tid til at holde robotterne i gang

Når køernes døgnrytme ændrer sig, er det ikke ualmideligt at der pludselig står mange køer på hentelisten. Henter man ukritisk alle køer, der er kommet på listen, risikerer man at spærre robotten af i mange timer og det kan gøre mere skade end gavn. Hent de mest nødvendige køer efter det system du plejer at prioritere efter, og sørg for at desuden for at holde robotterne i gang – især i dagtimerne hvor det er varmest. Alle køer skal selvfølgelig malkes dagligt og det er nødvendig at afsætte mere tid til overvågning af aktivitet ved robotterne.

Tøm robotterne for restfoder

Det er forventeligt, at malkningsfrekvensen falder, når køerne har det varmt. Færre robotbesøg kan føre til opsparing af kraftfoder og øget udfodring pr. robotbesøg. Alt andet lige giver en større tildeling pr. besøg også  flere foderrester. Tjek derfor krybberne flere gange dagligt, og tøm dem hellere for foderrester en gang for meget end en gang for lidt. Derved mindsker du risikoen for, at enkelte køer støvsuger resterne og ender med sur vom/løbedrejning.

Høj pillestyrke giver flere besøg

foderpillerDen canadiske robotrådgiver Jack Rodenburg, der efterhånden har arbejdet med malkerobotter i 30 år, samlede i 2017 en del af sine erfaringer i et review. Her gennemgår han en lang række praksisforsøg med fokus på betydningen af kraftfoderpillernes hårdhed og smagbarhed baseret alene på valg af råvarer. Det var hans oprindelige teori, at indragelse af en bred vifte af biprodukter i kommercielt fremstillet kraftfoder til robotter kunne påvirke smagen negativt og dermed også besøgsfrekvensen. Over en årrække har han lavet adskillige undersøgelser af, hvordan kraftfoderets sammensætning og pillestyrke påvirker besøgsfrekvensen. Blandt et bredt udsnit af råvarer, som almindeligvis bruges til fremstilling af kraftfoder, er det ikke muligt at udpege ”vindere” eller ”tabere”. Hans undersøgelser peger derimod tydeligt på, at besøgsfrekvensen hænger sammen med pillernes hårdhed. En sammenligning af piller med hårdhed 91,2 hhv. 96,0 PDI (Pellet Durability index, som viser % af masse, som forbliver på pilleform efter fysisk belastning) viste en øgning i besøgsfrekvensen på op til 0,8. Du kan læse mere om Rodenburgs erfaringer med fodring og management i robotbesætinger her.

Pillestyrke handler om sammensætning og håndværk

Det kræver godt håndværk at fremstille stærke kraftfoderpiller. De enkelte råvarer reagerer forskellig under produktionsprocessen. Derfor skal kraftfoderblandinger med forskelligt råvareindhold bearbejdes forskelligt for at opnå samme pillehårdhed. De der kender til fremstilling af kraftfoder ved, at nedkøling af pillerne har stor betydning for pillestyrken.

Hos DLG er der særligt høje krav til pillestyrken i vores sortimentsblandinger til robotter og malkestalde. Selvom køleprocessen i sommerperioden kan være en udfordring, står DLG inde for pillekvaliteten. Pillestyrken i de enkelte partier kontrolleres og derved opnås samme høje pillekvalitet sommer og vinter. Vær opmærksom på, at der typisk ikke gives garanti på helt så høj en pillestyrken i gårdblandinger, da kundekrav til sammensætningen ofte lægger begrænsninger på, hvor hårde piller der kan laves.

Måske reagerer dine køer på kunstig smag

Godt kraftfoder med god smagbehed er også et vigtig element. Forskere verden over søger løbende at finde ”den bedste smag” til malkekøer, men så vidt som hertil stritter resultaterne i flere forskellige retninger. En af forklaringerne kan være, at køernes foretrukne smag afhænger af, hvad de har fået som kalve. Om det er sådan det hænger sammen ved vi ikke, men de kan være forklaring på, at køernes favorit i den ene besætning ikke er den samme, som i en anden besætning. Vil man have en ration med stabilt indhold af næringsstoffer og samtidig udforske betydningen af smag, kan man hos DLG få en robotblanding fra Aroma-sortimentet. Aroma-blandinger leveres med et ensartet indhold af næringsstoffer og produceres over tid med tilsætning af forskellig smag.