6. juli 2023
”KomKo 20 Korn fra DLG fungerer godt, og køerne har en god ædelyst”
På Søndergård mellem Viborg og Silkeborg bruger mælkeproducent Erik Andersen KomKo 20 Korn robotfoder fra DLG i sine malkerobotter og har gjort det de seneste tre år. Hans erfaring er, at køerne trækker godt på blandingen - og det giver få hentninger og et stabilt ydelsesniveau
I Pederstrup uden for Kjellerup i Midtjylland har mælkeproducent Erik Andersen 130 Holstein malkekøer og 125 køer i opdræt på sin bedrift, som han købte i 1987. Han dyrker også omkring 100 hektar planteavl.
Erik Andersen får lavet en grundrationsblanding hos DLG efter egen opskrift som supplement til hjemmeavlsfoder. Blandingen består hovedsageligt af protein. På bedriften har han to malkerobotter, hvor køerne de seneste 3-4 år har fået serveret KomKo 20 Korn fra DLG. Og den blanding kan de godt lide.
”Den fungerer godt, og der er en god ædelyst. Køerne synes, den smager og lugter godt, og de trækker godt på den,” siger Erik Andersen og fortsætter:
”Herudover er det en god pillekvalitet, så den støver ikke så meget.”
Se mere om vores robotfoder her
"Få hentninger og stabilt ydelsesniveau"
På Søndergård har køerne adgang til malkerobotterne alle døgnets timer, og staldsystemet passer til 115-120 malkende køer i de to robotter. Som udgangspunkt skal køerne selv finde til malkning.
”Vi samler op to gange om dagen – morgen og aften. Der er altid startproblemer med de unge køer den første uges tid eller fjorten dage. Det er lidt forskelligt, hvordan de falder til foderet. Men generelt er det ikke mange, vi henter,” fortæller Erik Andersen.
Ifølge ham ligger ydelsesniveauet også stabilt generelt set. Mælkeflowet på 4,0 kilo pr. minut og 14.329 kilo EKM pr. ko med 583 kilo fedt og 480 kilo protein. Erik Andersen forklarer:
”Lige nu ligger vi på 2,9 malkninger pr. ko pr. dag. Antallet kan dog godt svinge lidt til begge sider, men som regel ligger vi over tre pr. ko om dagen. Nogle køer er inde i robotten to gange, og andre er inde fire gange. Det afhænger blandt andet af vejret – når det bliver varmt, gider de for eksempel ikke gå så mange gange.”
Robotter blev løsningen
I 2007 var Erik Andersen ude for en faldulykke, hvor han brækkede ryggen. På grund af ulykken besluttede han sig for at anskaffe to malkerobotter. Robotterne betød, at Erik Andersen, som dengang var i midten af 40’erne, ikke behøvede at opgive sit erhverv. I dag er han dog stadig glad for beslutningen:
”Man slipper for det fysiske malkearbejde og samtidig har man en større fleksibilitet i hverdagen,” lyder det fra ham.
De to malkerobotter fra 2007 blev udskiftet med nogle nye modeller i 2018, og siden da er produktiviteten kun gået én vej - og det er opad
Læs mere om robotfoder her
Læs også: Enkel fodring med gode resultater på malkerobotter