22. september 2016
Ensilage: Kender du smagen af muggen rugbrød?
Anvendelse af ensileringsmiddel er værd at overveje. Det koster penge, men det gør tab af ensilage og nedsat foderoptagelse også.
Du opdager hurtigt, at der er noget galt, hvis du tager en bid af en skive rugbrød, der har en mugplet, du ikke har set. Det er ikke kun den mugne plet, der smager dårligt, men derimod hele brødet, som har en anderledes og dårlig smag.
Der er langt mellem undersøgelser, der kan sætte tal på, hvad muggen ensilage betyder for køernes ædelyst og foderoptagelse. Erfaringer med køernes reaktion på ændringer i kraftfodersmag viser, at dårlig ensilage blandet i fuldfoderet kan få køerne til at miste appetitten. De kan dermed opgive at æde de sidste 250 gram kvægfoder ved hvert måltid. Det kan føre til en ændring på 1-2 kg kvægfoder om dagen; en mængde der kan ses på mælkeydelsen.
For at sikre god smag i kvægfoderet er det vigtigt at være omhyggelig med at fjerne de dårlige pletter, inden du blander ensilagen i fuldfodervognen. Sæt samtidig fokus på at undgå varme- og mugdannelse i fodersiloen.
Arbejder du med ensilering af afgrøder med tørstofindhold over 35%, er anvendelse af ensileringsmiddel en mulighed for at nedbringe vækst af gær og svampe i ensilagen. Ensileringsmidler baseret på natriumbenzoat, kaliumsorbat og propionsyre, er netop effektive til formålet.
Ensileringsmidler – så hver eneste majsplante bliver til god ensilage
Rigtig anvendt giver ensileringsmidler flere nettofoderenheder i majsstakken. Græsensilage fordøjes langsommere end majsensilage og kan derfor ikke alene erstatte mindre majsensilage i foderrationen. Fokuser derfor på at få hver majsplante omsat til god ensilage – og minimér tab.
Ensileringsmidler kan være med til at reducere et velkendt tab af grovfoder fra mark til foderbord. Det gennemsnitlige lagertab i grovfoder ved danske kvægbrug vurderes til ca. 10%. Lagertab består af
1. Usynligt tab under ensileringsprocessen
2. tab pga. ustabilitet (varmedannelse) efter åbning.
For at mindske tabet er det vigtigt, at det ensileringsmidlet, du køber, matcher din kvægbedrifts udfordringer.
Sil-All Maize+FVA får ensileringsprocessen til at forløbe hurtigere og mindsker derfor det usynlige tab af tørstof under selve ensileringsprocessen. Sil-All Maize+FVA er derfor et relevant ensileringsprodukt til majsensilage, når ensilerings- og udtagningsforhold er optimale. Med Sil-All Maize+FVA kan varigheden af ensileringsforløbet afkortes med en uge eller mere. Sil-All Maize+FVA indeholder effektive mælkesyrebakterier (homofermentative), der øger produktionen af syre fra starten af ensileringsforløbet. Derfor falder pH hurtigt, og der bevares en større andel af det oprindelige tørstof og FE.

Sil-All Fireguard er et relevant ensileringsprodukt til majsensilage, hvis det kniber med at opnå tilstrækkelig sammenpakning alle steder i ensilagestakken, eller når den største udfordring er tab pga. ustabilitet efter åbning. Sil-All Fireguard indeholder en kombination af bl.a. mælkesyrebakterier og natriumbenzoat, der til sammen giver hurtig pH-sænkning og hæmmer vækst af svampe og gær. Det giver bedre stabilitet og øger antallet af netto-foderenheder i din majssilo.