2. december 2021
Danish Crown og DLG vil styrke værdikædesamarbejdet til gavn for landmanden
Op til 30 øre per kilo. Det kan blive effekten af et nyt samarbejde i værdikæden, som Danish Crown og DLG nu sætter i søen. Ved at fjerne kompleksitet i landmandens hverdag skal han få mere tid til at fokusere på sin griseproduktion og samtidig kunne høste en gevinst på bundlinjen.
Der er optimeringsmuligheder at hente i værdikæden i dansk landbrug, og det skal komme landmanden til gavn. Det mener Danish Crown og DLG, der nu går sammen om at optimere i værdikæden for den enkelte griseproducent.
De to andelsselskaber har de seneste måneder analyseret på optimeringsmuligheder i den samlede værdikæde. Beregninger viser, at der potentielt ligger op til 30 øre per kilo slagtevægt i produktivitetsforbedringer og omkostningsbesparelser ved en optimering af værdikæden.
Det er der kommet et partnerskab ud af, som Danish Crown ser store muligheder i.
- Det skal være attraktivt for ejerne at samles om andelsselskaberne. Ved at kigge ind i optimering af værdikæden får vi bundet andelsselskaberne sammen i det, man kan kalde for en dansk integratormodel med de danske landmænd i spidsen. For det ser vi som vejen til en styrkelse af konkurrencekraften på kort og lang sigt. Dertil kommer, at foder er den største faktor for vores produkters klimaaftryk. Med denne aftale kan vi arbejde målrettet mod at skabe foderløsninger, der reducerer produkternes klimaaftryk, siger CEO i Danish Crown, Jais Valeur.
Ved at koble data fra DLG, Danish Crown og landmandens egen produktion kan det med stor præcision beregnes, hvilke foderblandinger der giver den højeste produktivitet i den enkelte besætning, så grisens fulde potentiale udnyttes. I partnerskabet er det tanken, at DLG og Danish Crown tager en større del af ansvaret for at beslutte fodersammensætningen og -strategi, samt ansvaret for indkøbstidspunkt og strategi for disponering af foderet.
Resultatet af partnerskabet skal udover en bedre produktionsøkonomi for griseproducenten også levere på klimadagsordenen, da en forbedret foderudnyttelse eksempelvis vil reducere CO2 udledningen pr. kg. kød.
- Som andelsselskaber er vi sat i verden for at skabe værdi for vores ejere, og det er netop målet med dette samarbejde, som man kan kalde andelstanken 2.0. Med det nye samarbejde bliver vi i endnu højere grad partner for landmanden, hvor vi bringer vores ekspertise i spil og varetager hans interesser. Til gengæld får han lavere kompleksitet og øget effektivitet i sin produktion, så han kan fokusere på det, han er bedst til, nemlig at producere grise i verdensklasse, siger Jesper Pagh, Group COO og medlem af direktionen i DLG.
Den 12. januar 2022 inviteres udvalgte landmænd, der er andelshavere i både Danish Crown og DLG, til et seminar med henblik på at lave et fælles handlingskatalog. Målet er at skabe et community af andelshavere, som skal være blandt de første, der starter realiseringen af de 30 øre pr. kg.