22. september 2022
Grønnere energiløsninger øger finansieringsrammen i kæmpe insektprojekt
Der bliver tilført flere penge til investeringen i Nordeuropas største produktionsanlæg af insektmel. Enorm Biofactory og ejerkredsen bag selskabet har valgt en grønnere energikilde, der skal sikre lavere produktionsomkostninger i produktionen af klimaeffektive proteiner fra larver.
Helt som planlagt er den såkaldte anden tranche af kapitaltilførslen til ingrediensvirksomheden Enorm Biofactory blevet udført. Det sker som et led i den finansieringsrunde, der kom på plads i januar 2022, som også bragte DLG ind i ejerkredsen. Endvidere er finansieringsrammen til investeringen i Nordeuropas største anlæg til produktion af insektmel blevet udvidet.
Det sker på baggrund af energimarkedet, der igennem 2022 har ændret sig markant. De grønnere energiløsninger vil være med til at sænke Enorm Biofactory´s produktionsomkostninger.
Direktør i Enorm Biofactory, Carsten Lind Pedersen, siger:
"Der er sket meget i verden siden projektet blev offentliggjort, hvor specielt energipriser og omkostninger i byggesektoren er steget voldsomt. Derfor er jeg glad for, at vi har en investeringskreds, som står 100 procent bag os, og som ovenikøbet giver os mulighed for at investere i mere bæredygtige energikilder, end det der var planlagt i første omgang."
I januar 2022 samlede Enorm Biofactory 370 mio. kr. via en investeringsrunde. Det beløb er nu vokset yderligere, hvor ejerkredsen har tilført ekstra kapital ligesom Danmarks Grønne Investeringsfond og Nykredit Bank har udvidet lånerammen.
Et kraftigt reduceret energiforbrug
Det var planen at den nye fabrik, som er under opførsel i Hedensted Kommune, skulle drives af naturgas. Dén løsning er nu erstattet af en ny kedelcentral, som kan anvende CO2-neutral biomasse i form af skovflis, haveaffald, energipil og anden lokalproduceret træbasseret biomasse. Samtidig investeres der i et varmepumpeanlæg til varmegenvinding fra staldene, der er forbundet med insektproduktionen.
”Vi har under hele processen haft et fokus på, at den overskydende varme, der kommer fra produktionen i fremtiden skulle bruges fornuftigt. Jeg er glad for, at vi nu har fundet en løsning, som kan bringe os tættere på dette mål, så produktionen af insektmel får en endnu grønnere profil,” siger Carsten Lind Pedersen.
Varmegenvindingsløsningen giver, sammen med øvrige energioptimeringer, et forventet reduceret energiforbrug på 38 procent ved den fremtidige produktion og forarbejdning af 100 ton larver om dagen.
Kedelanlægget leveres af Justsen Energiteknik mens anlægget der skal genanvende varmen fra staldene leveres af det hollandske selskab INNO+, som er et søsterselskab til SKOV A/S og Big Dutchman, der også spiller en stor rolle i projektet. De tre selskaber samarbejder om at udvikle løsninger til insektindustrien under navnet Better Insect Solutions (BIS).
På trods af udfordringerne i form af stigende energi- og materialepriser, kører projektet hos Enorm Biofactory som planlagt. Fabrikken forventes at være i fuld produktion inden udgangen af 2023.
”Første etape af byggeriet er tæt på at være færdig, og det betyder, at vi allerede snart kan øge produktionen på vores pilotanlæg, som er i drift.” slutter Carsten Lind Pedersen.
Når det nye produktionsanlæg står klar, vil Enorm Biofactory kunne producere 100 tons larver om dagen svarende til 11.000 tons insektprotein om året, der kan bruges som protein i foder til husdyr, fisk og foder til kæledyr.