Kontakt os
Kornanalyser og tillid: "Vi står med penge mellem hænderne, når vi håndterer landmandens korn"
Om DLG / Presse / Nyheder
20. august 2024

Kornanalyser og tillid: "Vi står med penge mellem hænderne, når vi håndterer landmandens korn"

Når høsten af Nordjyllands afgrøder skal analyseres og dokumenteres, er der tale om en holdindsats på laboratoriet i Aabybro, hvor mange års erfaring går hånd i hånd med helt unge, spirende kræfter. Arbejdet med at sikre kornets kvalitet er et vigtigt grundlag for høstafregningen mellem DLG og landmændene. Og forudsætningen for høj kvalitet er tryghed, tillid og åbenhed over for hinanden.

I forbindelse med høsten sætter DLG fokus på ’Høstens Helte’. Via en portrætserie af samme navn taler vi med kollegaer og andelshavere, der giver den en ekstra skalle i høsten, og som bidrager til, at vi sammen kan få høsten i hus. Gitte Justesen og kollegerne på kornlaboratoriet i Aabybro er nogle af høstens helte.  

DLG’s kornlaboratorium i Aabybro ligger i udkanten af byen sammen med en Land & Fritid-butik og omkranset af masser af lagerplads til det korn, landmændene indleverer i høstperioden.
Indenfor er Gitte Justesen, der er leder af laboratoriet og har arbejdet i DLG i 38 år. I starten var hendes base i Aalborg, hvor hun var en del af Superfos, som DLG opkøbte i 1994. Siden da er det laboratoriet i Aabybro, der har været Gittes fast arbejdsplads. Gitte er uddannet laborant og startede sin karriere som høstmedhjælper, mens hun var studerende, hvorefter hun blev fuldtidsansat som laborant, da hun var færdig med sin uddannelse. Gitte bor i nabobyen Gandrup en halv times kørsel fra Aabybro.

”Jeg trives godt med det ansvar, jeg har for at det hele kører her, og at jeg selv kan bestemme og tilrettelægge mit arbejde. Der er ikke nogen, der står og kigger mig over skulderen. Det betyder meget.”  

Gitte Justesen
Gitte Justesen leder laboratoriet i Aabybro. Hun er uddannet laborant og startede sin karriere som høstmedhjælper, mens hun var studerende. 

Garant for at vi ikke køber ’katten i sækken’

På laboratoriet analyserer hun kornprøver fra hele Nordjylland for at bedømme kornkvaliteten: Hvor stort er vandindholdet f.eks., og er der grønskud og skidt i kornet? Der er masser at lave på laboratoriet, også når det ikke er høsttid. 

”Hele året indsamler og analyserer vi kornprøver fra vores kunder, landmændene, for at sikre kornkvaliteten. Det er på baggrund af de såkaldte ’for-prøver’ og prøveindsamlernes vurdering af de fysiske forhold på bedriften, at sælgerne fastsætter den pris, vi vil betale landmanden for hans eller hendes korn. Det betyder, at der også er en del dokumentationsarbejde, for det er vigtigt at kunne gå tilbage og finde en bestemt kornprøve, hvis der f.eks. opstår uenighed om kvaliteten,” fortæller Gitte, der er glad for sit job, hvor dagene ifølge hende aldrig er ens.

Det er på baggrund af de såkaldte ’for-prøver’ og prøveindsamlernes vurdering af de fysiske forhold på bedriften, at DLG’s konsulenter fastsætter den pris, landmanden får for sit korn.

Stor forskel på raps ved Limfjorden og i Vendsyssel

Da hun bliver spurgt om, hvordan hun vurderer høsten i år, svarer hun, at den nok bliver omkring ’middel’.

”Det har været en våd sommer, men der har heldigvis også været noget sol og vind i de seneste uger. Der er store lokale forskelle på høsten: Limfjords-raps har f.eks. en rigtig god kvalitet i år, og det samme gælder for meget af rapsen fra Himmerland. Til gengæld er der faldet rigtig meget regn i Vendsyssel, og jorden er ikke lige så god, så der er rapsen ikke af så høj kvalitet,” forklarer hun.
 
Et helt hold af høsthelte

Udover Gitte er de faste kolleger i Aabybro de to lagermedarbejdere Niels Erik Nielsen og Karsten Svendsen. I høstperioden er Michael Kristiansen, der resten af året arbejder i Vrå, også en del af holdet i Aabybro, hvor han er blæksprutte og hjælper til, hvor der er brug for det. Og så er der selvfølgelig de fem, unge høstmedhjælpere, som er en uundværlig del af laboratoriet i Aabybro under høsten og møder ind kl. 7 hver morgen.

”Det allervigtigste for mig, er, at høstmedhjælperne tør erkende, hvis de har lavet en fejl eller har mistanke om det. For at de tør det, er det vigtigt, at de er trygge og har tillid til, at de ikke får skældud, hvis der sker fejl. De skal føle sig godt tilpas her,” siger Gitte og fortsætter:

”Og så gør jeg meget ud af at fortælle dem, hvorfor vi overhovedet laver de her kornanalyser. Jeg plejer at tegne billedet af, at de rent faktisk står faktisk med ’penge’ mellem hænderne – og ikke bare korn – fordi prøverne betyder noget for den pris, DLG betaler for kornet.” 

Korn i luften 
Hele høstholdet (fra venstre): Peter Waagø, Niels Erik Nielsen, Gitte Justesen, Michael Kristiansen, Carsten Svendsen, Karen Pedersen, Sarah Vosegaard, Sarah Kristensen og Tobias Kûhn.

Anderledes ’ferie’ og god måde at tjene penge på

Karen Pedersen er den mest erfarne af de fem høstmedhjælpere. Det er hendes fjerde sommer på laboratoriet i Aabybro. Til daglig læser hun jura på Aalborg universitet og startede i sin tid som medhjælper, fordi hendes mor var ansat på laboratoriet. Karen kan godt lide arbejdet i høsten, fordi det er en koncentreret og intensiv periode. Laboratoriet i Aabybro er et rart sted at være, omgangstonen er god, og der er meget fleksibilitet, synes hun. Blandt andet går hun ofte rundt her med sine høretelefoner på og lytter til podcast og lydbøger, mens hun arbejder. Og nu hvor hun har været her så mange somre i træk, er hun efterhånden blev ret rutineret i jobbet. 

Karen Pedersen
Karen Pedersen arbejder som høstmedhjælper på kornlaboratoriet i Aabybro for fjerde år i træk.

Peter Waagø er høstmedhjælper for andet år i træk. Hver dag i høstperioden tager han bussen frem og tilbage mellem Aabybro og Aalborg, hvor han bor og læser Politik & Administration på universitetet. Peter blev opmærksom på jobbet takket være en studiekammerat, der tidligere havde arbejdet på kornlaboratoriet, og som anbefalede ham at søge jobbet. 

Sarah Kristensen og Peter Waagø
Peter Waagø er høstmedhjælper for andet år i træk. Her er han sammen med Karen Pedersen i fuld gang med arbejdet på laboratoriet.

Det er første gang, at Sarah Vosegaard prøver kræfter med jobbet som høstmedhjælper. Hun er netop færdig med gymnasiet og skal i gang med et sabbatår, hvor hun gerne vil ud at rejse, og her er jobbet som medhjælper en oplagt mulighed for at tjene penge til turen. Det er hendes veninde Sarah Kristensen, der har fået hende med som medhjælper på kornlaboratoriet. Sarah Kristensen arbejdede også på laboratoriet sidste år – og så er hun Gittes niece. I de 5-7 uger, arbejdet varer, har de to unge kvinder, der normalt bor i Aarhus, indlogeret sig hos Gitte, så der er næsten tale om både ferie og arbejde på én gang. 

Sarah Vosegaard
Det er Sarah Vosegaards første sommer som høstmedhjælper. Her er hun i gang med at betjene en rensemaskine.

Tobias Kühn er også andetårs høstmedhjælper i Aabybro og er i gang med sit andet sabbatår. Ifølge ham er det fedt at arbejde koncentreret i en afgrænset periode og tjene nogle gode penge på det. Og så er der rart at være på laboratoriet. 

Omkring bordet
Tobias er på sin anden sæson som høstmedhjælper. Her sidder han ved møde/madpakkebordet sammen med sine kolleger (nr. 5 fra venstre).

Der er generel enighed blandt de fem høstmedhjælpere om, at det allerhårdeste ved jobbet er at skulle stå tidligt op om morgenen hele sommer’ferien’.