Kontakt os
Foder / Gris
5. september 2024

Griseproducent på Lolland har næsten sikret sig mod ondt i maven

Martin Justesen er på fem år vokset som griseproducent på Lolland. Samtidig er markedet så usikkert, at det er nemt at få ondt i maven. Nu har han sikret sig ved at indgå både Risk Management og Partnerskab med DLG.
- Så kan de gøre det de er bedst til – indkøb af foder – imens jeg kan gøre det, jeg er bedst til, nemlig at passe grise, siger han.

Martin Justesen er en ung landmand på 5. generation på Blandshavegaard ved Kettinge på Lolland. Bedriften breder sig over 330 hektar, og han producerer årligt 12.000 slagtegrise.

Selvom han kun har været ejer af bedriften i fem år, så føles det nogle gange som 30 års erfaring.
For griseproducenter i landet har det nemlig været en periode præget af først gevaldig optur på grund af svinepest i Kina, som fik noteringen til at stige markant. Siden faldt priserne igen, og nu er verden præget af krig, usikkerhed og store prisudsving. 

For Martin Justesen har det personligt været en periode med både forskellige udfordringer, succesoplevelser og op- og nedture. 
- Jeg plejer at joke med, at nu er det eneste, vi mangler, 20 procents-renter, så kan vi snakke med med de gamle griseproducenter, siger Martin Justesen med et smil. 

 

Læs mere om RISK-Management her

Læs mere om DLG Partnerskab her

Naturligt skridt

Martin Justesen har mere end fordoblet sin produktion af slagtegrise siden 2019, hvor han begyndte med 5.500 slagtegrise og 90 hektar.

- I 2019, da vi startede, kunne prisen på korn eller foder variere måske 5-10 kroner eller deromkring. Men nu har vi jo oplevet, at man har kunnet handle til 100 kroner mere eller mindre på kort tid. Så det der med at handle foder i 12 måneder ad gangen, det er blevet mega risikabelt, siger Martin Justesen.  
Derfor føltes det også som et naturligt skridt for Martin Justesen at indgå en såkaldt Risk Management-aftale med DLG. 

Det har bare givet rigtig god mening at indgå disse aftaler i stedet for at gå og være bekymret over, hvordan priserne udvikler sig, siger Martin Justesen, der nu i flere år har indgået Risk Management-aftaler med DLG

Martin driver 330 hektar, men køber færdigfoder ved DLG - Læs her hvorfor

- Har båret frugt

Risk Management er kort sagt en aftale, du som landmand kan indgå med DLG. Du kan både lave en Risk Management-aftale, hvor det drejer sig om salg af afgrøder, og når det gælder køb af foder og råvarer. Aftalen sikrer en fast minimumspris ved salg af afgrøder og en fast maksimumspris ved køb af råvarer og foder. Samtidig er der stadig mulighed for at opnå gevinst ved senere prisændringer.

- Og jeg kan ærligt sige, at det er noget, der har båret frugt. Især her sidste år. Det var en rigtig god oplevelse, siger han og sammenligner med årene før, hvor det var normalt at køre årelange kontrakter fra høst til høst, hvor både hele høsten blev solgt i en omgang og hele årets forbrug af foder blev indkøbt på én gang.

- Med det nye Risk Management får man en eller anden ro i maven, fordi man ikke får handlet på et forkert tidspunkt. I 2019 kunne man risikere at misse noteringen med 10 kroner pr. 100 kg. Men i 2022 var der jo tale om 100 kroner. Det er helt vildt at tænke sig, hvis man havde låst prisen til 150 kroner, hvor du reelt kunne have solgt det for 250, eller omvendt hvis du havde skullet betale 250 kroner for det, du købte den anden vej, siger Martin Justesen.

 

Er du interesseret i at vide mere om RISK-Management?
Læs om de forskellige muligheder her eller

kontakt din DLG-salgskonsulent