Kontakt os
Foder / Kvæg
1. marts 2025

Laktationsovergangen - den gode start kræver forberedelse

Laktationsovergangen er en kritisk fase i koens liv, da den skal tilpasse sig til den øgede mælkeproduktion og de fysiologiske ændringer, der følger med. Det er også en periode, hvor koen er mere sårbar over for sygdomme og stofskifteforstyrrelser – og selv ved hurtig restitution kan sygdom og mistrivsel i tidlig laktation aflede en permanent ydelsesnedgang i hele laktationsperioden. 

For at være godt forberedt, er det vigtigt at kende de typiske udfordringer. Nogle af de mest almindelige udfordringer er bl.a.:

  • Mælkefeber kan give muskelsvaghed, kramper og i værste fald død. 
  • Ketose medfører nedsat ædelyst og ydelse. 
  • Kælvningsproblemer kræver ofte assistance og kan medføre skader på både ko og kalv. 
  • Tilbageholdt efterbyrd øger risikoen for infektioner i livmoderen. 
  • Metritis medfører feber og nedsat ædelyst og ydelse. 
 

Vil du øge robustheden – og få den bedste start på laktationen?

Heldigvis er der mange muligheder for løsninger og ved at implementere effektive strategier kan du bekæmpe disse udfordringer og opnå betydelige fordele inden for:

køer ved foderbordet | symmetri

Økonomi: Mere mælk, færre produktionsstop, lavere behandlingsomkostninger, og færre køer der forlader besætningen i utide.

Management: Mindre tidsforbrug på syge dyr, giver tid til større fokus på produktionsfremmende tiltag – alt i alt en mere givende hverdag, 

Bæredygtighed & Dyrevelfærd: Øget holdbarhed, sundere dyr, og derved mindre behov for medicin. 

 

Den gode start kræver god forberedelse

Optimal forberedelse i goldperioden er nøglen til at frigøre det fulde potentiale i din mælkeproduktion - og derfor er netop denne periode så vigtig at fokusere på. 

Det handler om at skabe de bedste betingelser for koen, så hun kan levere optimalt. De mange fordele ved den rigtige løsning inkluderer:

  • Forbedret sundhed og ydeevne hos dine køer
  • Reducerede omkostninger til veterinær og medicin
  • Øget mælkeproduktion og reproduktion
  • Øget holdbarhed og derfor langsommere udskiftning
 

 

Morten Mejlvang og John Hansen i stalden

Mælkeproducent, Morten Mejlvang:

”Det har været som at vende en hånd...

Vi er i hvert fald steget 1500 liter i ydelse – og vi bruger ikke tid på noget, efter koen har fået kalv. Altså, hun får kalv, og så er hun i gang, og så gør vi ikke mere.

Det er rationelt. Det er hurtigt. Og det virker”