3. december 2020
Græsensilage
Hvis vi begynder med at kigge på græs, ser vi, at andet slæt ligner et gennemsnitligt år for høsten, mens de øvrige slæt har et højere tørstofindhold, højere fordøjelighed, højere sukkerindhold, lavere proteinindhold i forhold til et gennemsnitligt år. Det forventes at lede til:
- Usædvanlig lavt PBV-indhold i græs
- Køernes græsoptagelse kan øges med 0,25-0,50 Fe/ko/dag.
- Brug for mere protein gennem indkøbt tilskudsfoder.
Majsensilage
I majsensilagen ser vi et lavere tørstofindhold, højere fordøjelighed af NDF, samt lidt lavere stivelsesindhold i forhold til et gennemsnitlig år for majshøsten. Derfor vil der på mange bedrifter være plads til at tilsætte ekstra stivelse.
Højere foderoptagelse og ydelse
Kombinationen af højt udbytte og god kvalitet kan udnyttes til at øge grovfoderandelen i rationerne. DLG forventer dog, at de fleste vil fortsætte med samme grovfoderandel i totalrationen, og udnytte øget grovfoderoptagelse til at hæve ydelsesniveauet.
Vinterrationer med færre roepiller og plads til mere stivelse
Høj fordøjelighed af cellevægge i grovfoder kombineret med overgang til Non-GM-fodring, hvor der følger flere cellevægge med raps-produkter og bærme ind i rationen, mindsker behovet for roepiller.
Lavt stivelsesindhold i majsensilagen giver plads til ekstra stivelse i rationerne. Ekstra stivelse kan på mange bedrifter dækkes af eget korn, kolbe- eller kernemajs.
Vær opmærksom på usædvanlig lavt PBV-indhold i græsensilage
PBV er en speeder for den mikrobielle nedbrydning af foder i vommen. Speederen skal være i bund for at få den hurtigste og største omsætning af grovfoder. Grundrationer eller fuldfoder skal have mindst 10-15 g PBV/kg tørstof. Hvis der mangler PBV hæmmes væksten af mikrober, foderet nedbrydes langsommere og køerne æder mindre.
For lidt PBV kan være årsag til nedsat besøgsfrekvens og fald i ædelyst
Nedsat ædelyst pga. af mangel på PBV i grund-rationer skal man være særligt opmærksom på i robotbesætninger. Her kan det give sig udslag i nedsat ædelyst til kraftfoder og fald i besøgsfrekvensen. Mangel på PBV i grovfoder og grundration kan altså starte en negativ spiral. Specielt hos robotbesætninger.
DLG har et bredt sortiment – også af Non-GM blandinger
DLG har et bredt sortiment af blandinger, og deler du kvaliteten at netop dit grovfoder med os, kan vi finde den kraftfoderblanding, der matcher køernes behov. Det gælder også ved overgang til non-GM fodring, hvor udskiftning af sojaskrå med andre råvarer kan påvirke fordelingen af råprotein mellem AAT og PBV.
Du er altid velkommen til at kontakt din produktkonsulent, hvis du har spørgsmål. Er der særlige fodringsforhold hos dig, er DLG´s fodringskonsultent også altid klar til at hjælpe.