26. august 2021
Landmand om majssorter: Næste år vælger vi sortsblandingen til alle 100 hektar
En meget regnfuld maj måned har betydet en svær begyndelse for årets fodermajs – det gælder også for Kristian Kragelunds 100 hektar med majs. En del af hans majs blev først sået i slutningen af maj, og dem der blev sået tidligt, led under de dårlige vejrforhold. Derfor kan man ikke længere se tydelig forskel på de tidlige og sent såede marker.
Kristian Kragelund
Tredje generation på Lauenborg
Rødding, Sydjylland
320 malkekvæg
240 hektar (190 ejer + 50 forpagter)
”Man kan sige, at vi blev straffet for at så tidligt, fordi foråret både blev vådt og koldt. De majs vi såede sent, er lige så langt, som de majs, vi såede tidligt. Vejret har nok sænket plantetallet med omkring 10-15 %,” forklarer Kristian og uddyber:
”Vi har 100 hektar majs, hvor halvdelen er sået med DLG’s sortsblanding og den anden med DLG-sorten Function. De er rimelig jævnbyrdige. Planterne har indhentet en del, vi lagde 100.000 ud, så måske plantetallet er ved at passe nu.”
Kristian Kragelund er tredje generation på en bedrift lidt uden for Rødding i Sydjylland, som han overtog fra sin far for tre år siden. Til gården hører 320 stykker malkekvæg og 190 hektar, og så forpagter de yderligere 50 hektar. Og på 100 af de 240 hektarer er der som sagt majs. Den store mængde af majs betyder også, at valget af sort ikke er uvigtigt.
”At vælge en enkelt sort til alle hektarer er alt for risikabelt for os, fordi det kan resultere i virkelig dårligt udbytte, hvis den sort ikke klarer sig godt det år. Men med hensyn til såning og foderblanding i silo kan det også være besværligt at have adskillige sorter hver for sig. For os er en sortsblanding helt sikkert den mest praktiske løsning – både i forhold til høst og udbytte, men også i forbindelse med såning og foder,” fortæller Kristian.
Trods den lidt svære begyndelse er majsplanterne kommet fint efter det. Nu gælder det om at væbne sig med tålmodighed.
”Lige nu er kolberne slet ikke fyldt ud, men jeg håber på, at der kun er en måned til, at de skal tages. I forhold til udbytte forventer vi omkring 12.000 FE pr. hektar. Og så gør vi jo det bedste, vi kan – men som det gælder med al høst, så kommer det meget an på vind og vejr. Og indtil videre har sortsblandingen klaret sig udmærket, jeg er i hvert fald ikke blevet skuffet,” siger Kristian smilende.
100 % sortsblanding næste år
Det er første gang, at Kristian forsøger sig med sortsblandinger til majs, men på grund af gode erfaringer med sortsblandinger i vinterhvede, valgte Kristian og hans far at prøve det af i majsene.
”En klassekammerat fra landbrugsskolen undrede sig over, hvorfor vi ikke bare gjorde det samme med majs. Og så anbefalede min konsulent i DLG mig at prøve en sortsblanding – så gik det hele lidt op i en højere enhed for os. Vi skal allerede nu til at bestille sorter til næste år, og som det ser ud nu, vælger vi at have sortsblanding på alle 100 hektar. Det er både en praktisk og sikker beslutning,” afslutter Kristian Kragelund.