5. september 2024
Status for kornhøsten sep-2024
Størstedelen kornhøsten for 2024 er nu modtaget og analyseret.
Det er for tidligt at sige noget om hvor de endegyldige værdier lander, da vi foreløbigt kun har analyseresultater NIT/NIR, og vi endnu afventer resultater af de kemiske analyser. Men de foreløbige hurtiganalyser (+30.000 stk.) viser, at protein i vinterbyg og hvede ligger på niveau med sidste år, mens niveauet synes at være en smule lavere for vårbyg, havre og rug.
Vandindholdet er trods det våde vejr, gennemsnitligt lidt lavere end sidste år, men variationen er ret stor, hvor de vådeste prøver for alle kornarter har været over 25% vand
.
Geografien spiller ind på protein
Mens der næsten ingen forskel er på proteinindholdet i hvede og rug, synes byg høstet Øst for Storebælt at ligge lidt højere end for resten af landet.
Havre høstet øst for Storebælt synes at ligge en smule lavere i proteinindholdet.
Udfordringer
Høsten 2024 viser at der kan være udfordringer med Meldrøjer i rug. Der synes at være ret stor variation, hvor mange partier ser fine ud, mens der også er partier med en unormalt høj forekomst. Hjemmeblandere der anvender rug skal i særlig grad skal være opmærksomme.
Der er forlydende om, at der i vækstsæsonen 2024 har været gode betingelser for vækst af fusarium-svampe, og svampevæksten har pga. meget regn haft bedre betingelser end normalt for at nå kernerne.
DLG screener i høstperioden modtagne partier for toksiner, og indtil nu er der ikke indikationer af, at årets høst skulle være i særlig risiko for toksiner.
Da man som hjemmeblander typisk ikke screener på samme måde, bør man altid være opmærksom på risikoen for svampetoksiner; enten gennem overvågning med analyser, eller tilsætte et basis-niveau af toksinbinder som en forsikring.
Analyser af eget korn
Grundlaget for en rigtig og god optimering er, at du kender næringsstofværdierne af egen avl. Sørg derfor altid for at få udtaget repræsentative kornprøver (en kop af hvert læs, der tippes i påslaget).
Efter høst kan de udtagne og opblandede prøver analyseres med NIT-analyse for protein og vand. Ofte er det dog kun byg og hvede du kan få proteinresultater på ved en NIT-analyse, så har du andre kornsorter – fx rug og havre skal disse sendes til NIR-analyse hos en analysevirksomhed.
Kontakt din DLG-salgskonsulent for at få mere at vide om de forskellige analyser.