Kontakt os
Forsøg viser gode resultater:
Foder / Gris

Insektmel kan erstatte proteinkilder i grisefoder

DLG har gennem flere forsøg undersøgt om insektmel og insektolie kan erstatte andre proteinkilder i smågrisefoder. Resultaterne viser gode tendenser i både produktivitet og sundhed. På sigt regner DLG med, at produkter fra insekter kan erstatte blodplasma og fiskemel.

Det er allerede veldokumenteret at proteiner fra insekter, nærmere bestemt Black Soldier Fly, egner sig godt til fiske- og fjerkræfoder, men nu viser nye danske forsøg, at proteiner og olier fra insekter også har et stort potentiale hos smågrise. 

Tests af insektmel og insektolie, som er foretaget på DLG´s eget initiativ, viser nemlig positive, signifikante resultater i forsøg med fodring til smågrise, hvor insektmel og insektolie indgår. Dermed er der nu et seriøst alternativ som kan erstatte andre proteinkilder som blodplasma og fiskemel.
Produktionen af insektmel bygger på en cirkulær tankegang, hvor man upcycler biomasse, som typisk har en lav værdi til et protein af høj værdi. Til sammenligning bliver fiskemel produceret ved at forarbejde fisk, som i stor udstrækning stammer fra havfangst.

I dag bruger DLG ikke fiskemel i sine økologiske foderblandinger- Det skyldes sagen om forhøjede PFAS-værdier i økologiske æg, som menes at stamme fra netop fiskemel.
Troels Møller Olesen, direktør for husdyrernæring i DLG, siger:
”Der er ingen tvivl om at højkvalitetsproteiner og olier fra insektproduktion kommer til at spille en rolle i fremtidens husdyrproduktion. Ikke alene ser vi nogle gode sundhedsmæssige tendenser, men det giver også god mening ud fra et bæredygtighedsmæssigt perspektiv, samtidig med, at vi ikke går på kompromis med produktiviteten.”

Resultater viser sundhedsmæssige fordele

Konkret er der foretaget et større kontrolleret forsøg med kommercielle danske grise, hvor man i proteindelen har erstattet blodplasma og fiskemel med insektprotein og i oliedelen har erstattet palmeolie med insektolie. Resultatet af insektolie viste markant mindre diarre blandt grisene, der fik insektmel i forhold til kontrolgruppen.
I proteindelen var tendensen den samme, hvor andelen af behandlede grise var lavere i gruppen af grise, der blev fodret med insektmel.
”Det er nogle resultater, som vi vil arbejde videre med, for at se, hvordan vi kan optimere endnu mere på de komponenter, som insektproduktionen giver os. Vi er nok en af de få virksomheder, som virkelig er i gang med at teste insekters potentiale i foder, og derfor er det selvfølgelig også endnu mere tilfredsstillende, at vi kan se nogle gode resultater,” siger Troels Møller Olesen.

insekt_forsoeg

Større udbud i 2024

I begyndelsen af næste år vil insektmel og insektolie for alvor gøre sit indtog på det danske marked. Det skyldes at Enorm BioFactory, som DLG er medejer af, åbner deres nye faciliteter, hvor man årligt vil producere omkring 11.000 tons insektmel.

Carsten Lind Pedersen, der er direktør og medstifter af Enorm siger:
”Det er godt at se, at der er interesse for vores produkter – både inden for produktionen af fjerkræ, fisk og grise. Det handler om, at vi får bygget tillid og troværdighed op til vores kunder, som tror på og kan se, at insektmel kan bidrage positivt til en mere bæredygtig måde at drive landbrug på.”

DLG købte sig ind i Enorm Biofactory i januar 2022.