9. februar 2024
Nyt foder giver mere ædelyst og flere malkninger hos Peders køer
På Peder Kamstrups bedrift i Vestjylland stod han og fodermester Ida Nordestgaard med en udfordring. Hvordan kan vi få køerne til at æde mere af bedriftens korn, sænke udgifterne og lokke køerne bedre til malkerobotterne? Løsningen var et skifte til DLG’s robotfoder Malko Pro 26.
På Peder Kamstrups bedrift syd for Holstebro er der sket en markant ændring med ganske få midler. I efteråret valgte landmanden, som har i alt 400 årskøer fordelt på to ejendomme, at skifte robotfoder, og det har medført en markant større søgning mod malkerobotten.
Sådan lyder budskabet fra fodermester Ida Nordestgaard, som er glad ved, at en lille ændring kan betyde en så stor forskel.
Der er omtrent 340 ha. planteavl på Peder Kamstrups bedrift, og en af udfordringerne var at få køerne til at æde mere af bedriftens egenproducerede korn.
"Der var et ønske om at sænke udgiften, og det er alt andet lige bedst, hvis man kan få køerne til at æde det, man selv producerer," siger Ida Nordestgaard, som har været fodermester på bedriften siden 2017.
Mere velsmagende
Det nye foder går under navnet Malko Pro 26, og Peder Kamstrup fortæller, at det har været en succes i forhold til bedriftens mål med at supplere bedriftens grundration med robotfoder.
"Køerne tager cirka ekstra tre tønder korn ind om dagen nu," lyder det fra landmanden, der i samarbejde med DLG kom frem til, at det kunne være en vej at gå at skifte robotfoder.
Fodermesteren fortæller, at hun har kunnet mærke en ændring i køernes opførsel, siden de skiftede robotfoder.
Foderet er mere velsmagende, og det betyder, at køerne – i denne specifikke stald, hvor der er 140 årskøer - i langt højere grad søger staldens to malkerobotter, hvilket gør en række ting meget nemmere.
Systemet på bedriften er en gastæt silo, hvor foderet kommer ind i et påslag, hvorefter det kører det ned til robotten.
Større koaktivitet
"Vi har fået en større koaktivitet omkring robotten. Og de nye køer som skal malkes ind, har været ganske nemme at malke ind. De er nemmere at få i robotten igen.
Nu har vi lige haft 10 nye køer her i december, og der har stort set ikke været problemer med dem i perioden. De søger foderet med det samme, og så står de mere stille, når de skal søge, i stedet for at de »flyver« frem og tilbage.
De har også været nemme at få ind i robotten til de efterfølgende malkninger," siger Ida Nordestgaard, der fortæller, at det er Peder Kamstrup, der står for alle de store økonomiske beslutninger, men at hun tager mange af de primære foderbeslutninger i hverdagen.
En anden fordel ved foderpillerne er, at de er lettere at håndtere i hverdagen.
"Jeg synes, det er nemt, og det skal det også bare gerne være. Det klumper sig ikke sammen, og så smuldrer det kun meget lidt," siger hun.
Ida Nordestgaard fortæller, at hun gerne vil anbefale løsningen med DLG's robotfoder til andre.
"Det er virkelig nemt, som det kører nu. Og jeg vil sige, at hvis man oplever problemer med, at køerne søger robotten, kunne man prøve at skifte til Malko Pro 26," siger Ida Nordestgaard og påpeger, at ledigheden pt. er 10 procent, hvilket er i den lave ende. Et tegn på at køerne er gode til at søge robotterne hele døgnet.
Burde give ekstra ydelse
Mht. ydelsen er der tale om omtrent gennemsnitlig årsydelse mellem 10.500 og 11.000 kg. mælk pr. ko.
I det efterår der er gået, hvor køerne er gået over til den nye foderblanding, har der ikke direkte kunnet måles en forøget ydelse, men det skyldes, at der har været en stribe problemer. Blandt andet fordi den gamle selvkørende foderblander brændte af, og derudover har vejret også givet en række udfordringer i forhold til foderet.
"Så det er lidt svært at gå ind og pege på, at der har været en bedre ydelse, fordi det svinger meget. Men det burde altså medføre noget ekstra i ydelsen, når der nu er denne gode søgning mod robotten," mener Ida.
Læs mere om robotfoder her
Læs også: Enkel fodring med gode resultater på malkerobotter
Læs også: "Det er bare gået skidegodt med det"
Fakta:
Peter Kamstrup har været DLG-kunde i 20 år, hvor han får råvarer, mineraler og specialblanding til grundrationen.
Derudover er han med i det nye koncept »DLG Partnerskab«, hvor man som andelsejer kan få DLG til at varetage handlen med korn og råvarer.