Kontakt os
Marken / Faglig viden / Fokus på Marken

Fokus på Marken nr. 7 - 26. marts 2025

Aktuelt nyt i marken

Ukrudtsbekæmpelse i ærter

 

Aktuelt nyt i marken

Mark1Det er vigtigt at have fokus på manganmangel i vintersæden, og lige nu ser vi mange symptomer på manganmangel. Når der ikke længere er udsigt til nattefrost, kan man køre med 1,0-2,0 l Profi Mangan NO3 pr. ha eller 1,0-2,0 l Profi Mn-Sulfat pr. ha. Husk, at når man først kan se synlige symptomer, så har det allerede kostet uerstatteligt udbyttetab.

 

Ukrudtsbekæmpelse i ærter

Mark2Bruger du jordmidler efter såning, er du et skridt foran med at forebygge ukrudt i dine ærter. Satser du på en bladstrategi, så er du mere afhængig af korrekt timing af ukrudtsbekæmpelsen, der bør startes senest, når ukrudtet er på kimbladstadiet.

Hvis du har kløver i udlægget, bør kløveren dog have udviklet et spadeblad før ukrudtsbekæmpelsen påbegyndes.

Ærter uden udlæg   

Den mest effektive ukrudtsbekæmpelse får du med jordmidler udbragt inden ærternes fremspiring. Er der god jordfugtighed, har midlerne en god effekt. Er der omvendt meget tørt på sprøjtetidspunktet, er effekten af jordmidler mindre sikker. Pas på med at sprøjte hvis der varsles kraftig regn i dagene efter sprøjtning.

 

Jordmidler inden fremspiring:

  • 0,2-0,25 l Centium 36 CS pr. ha senest 5-10 dage inden ærternes fremspiring. Denne sprøjtning giver en god effekt på bl.a. burresnerre og fuglegræs.

    Eller for at få en forstærket effekt anbefaler vi enten

  • 0,2-0,25 l Centium 36 CS + 1,0-1,5 l Fenix pr. ha

    eller

  • 1,2-2,4 kg Novitron DAM TEC pr ha.

De 2 sidstnævnte behandlinger, udføres senest 2 dage efter såning og vil give god effekt på melder, pileurter, burresnerre og fuglegræs m.fl.  

 

Bladsprøjtning efter fremspiring

JordHvis du ikke fik behandlet med jordmidler, eller er der kommet mere ukrudt efter bekæmpelse med jordmidlerne, findes der nogle muligheder for bekæmpelse efter fremspiring. Den mest effektive bladsprøjtning opnås med en splitbehandling.

Første behandling udføres, inden ukrudtet har fået de første løvblade, - se eksemplet på fotos til højre: øverste foto er ferskenpileurt på kimbladsstadiet, nederste foto er samme art, blot med et løvblad!

2. sprøjtning udføres efter behov 7-10 dage senere, når der igen er nyfremspiret ukrudt, der er på kimbladstadiet.   

Det er specielt vigtigt for arter som vejpileurt, raps og gul okseøje, at de ikke når at danne løvblade før sprøjtning, så er de nemlig svære at bekæmpe.

Der er to løsningsmuligheder for splitbehandling:  

 

tabel1

Den første strategi med Basagran SG + Stomp CS bør foretrækkes, hvor ukrudtsfloraen domineres af stedmoder, tvetand, vejpileurt og gul okseøje. Den sidste splitbehandling med Basagran SG + Fenix er velegnet, hvor burresnerre og/eller snerlepileurt dominerer. 

 

afrgødeHvis det ikke har været muligt at sprøjte, før ukrudtet er blevet større end kimbladstadiet, er én sprøjtning med 0,6 kg Basagran SG + 0,75-1,0 l Fenix + 0,5 l Penol 33E den mest effektive løsning.  Der sprøjtes på tørre ærter og når ærterne er 4-5 cm høje. Husk, at  

  • Fenix må i friske ærter med og uden bælg ikke behandles senere end 70 dage før høst.
  • Fenix må max anvendes med 1,0 l pr ha. efter ærternes fremspiring
  • Fenix må max bruges 2 gange efter ærternes fremspiring
  • Basagran SG må max anvendes med sammenlagt 0,6 kg ved 2 splitsprøjtninger.

    Bemærk, at hvis ærterne er beskadiget af f.eks. bid fra bladrandbiller, er ærterne mere følsomme over for ukrudtsbehandlingerne.  

    Alternativt er Lentagran 45 også en mulighed til ukrudtsbekæmpelse i ærter. Lentagran 45 har blandt andet god effekt på ukrudtsarter som sort natskygge, burresnerre og hvidmelet gåsefod. Der anbefales 0,5-1,0 kg Lentagran 45 pr. ha sammen med en blandingsparter - enten Stomp CS, Basagran SG eller Fenix.

Enårige græsser og kvik 

Mod græsser anvendes enten  

  • 1,0 – 2,0 l Focus Ultra + 0,5 l Dash pr. ha

    eller  

  • 0,5 – 0,93 l Agil 100 EC + 0,2 l Contact pr. ha

Laveste dosis mod spildkorn, flyvehavre, hejre-arter, alm. rapgræs, rajgræs, vindaks og agerrævehale, der har udviklet 2-3 blade og højeste dosis mod kvik. Det bedste sprøjtetidspunkt mod kvik er, når kvikken har 4-5 blade.

Hvis det er græsarter, og specielt rajgræsser, der skal bekæmpes, er det foretrukne middel Focus Ultra. Det giver også mulighed for at bekæmpe græsser, der er resistente overfor andre græsmidler, som for eksempel ALS hæmmere. Bemærk at hverken Focus Ultra eller Agil 100 EC har effekt på enårig rapgræs.

Ærter med græsudlæg   

Ærter med udlæg af rødsvingel eller engrapgræs kan efter udvikling af græssets 2. blad behandles med:  

  • 1. sprøjtning:0,2 kg Basagran SG + 0,5 l Stomp CS + 0,5 l Penol 33E pr. ha
  • 2. sprøjtning:0,3 kg Basagran SG + 0,5 l Stomp CS + 0,5 l Penol 33E pr. ha

Bemærk, at udlæg af rødsvingel også tåler behandling med Focus Ultra eller Agil.  

Ærter med udlæg af kløvergræs   

Her er to muligheder. Den første løsning bruges når ukrudt har 0-2 løvblade og kløveren har kimblade. Basagran SG virker bedst, når der er gode temperaturforhold, gerne mere end 12-15 grader. Løsningen med Stomp CS bruges når ukrudt har 0-2 løvblade, kløveren har 1. spadeblad og der er god jordfugtighed. 

  • 0,6 kg Basagran SG + 0,5 l Penol 33E pr ha

    eller

  • 0,6 kg Basagran SG + 0,5 l Stomp CS + 0,5 l Penol 33E pr. ha

 

Ukrudt i nåletræer, læhegn og på udyrkede arealer

Foråret er kommet i gang og der er ved at komme gang i ukrudtet. Nogle steder er det blevet stort efter både et mildt efterår og en mild vinter. I nåletræer, læhegn og på udyrkede arealer vil det derfor mange steder være nødvendigt at bekæmpe ukrudt. Der findes mange løsninger og strategier, vi anbefaler følgende:

Nåletræer

Mark3Som en bred løsning anbefales:

0,2-0,4 l Sempra SC + 2,0 l Glypper Go pr. ha i etablerede kulturer af nordmannsgran til juletræer og pyntegrønt. Bemærk, at sprøjtningen ikke må udføres i første års og salgsklare kulturer, og at der ikke må være tegn på knopbrydning. Begge midler har en off-label godkendelse.

Behandling kan følges op med 15 gr Accurate Max + 0,15 l Saracen M pr. ha, hvor der ikke er problemer med græsser, ellers anvendes 100-150 g MaisTer + 1,33-2,0 l MaisOil pr. ha inden træernes knobbrydning. Produkterne har godkendelse til mindre anvendelse.

Ved begyndende knopbrydning og senere foretages alle sprøjtninger med afskærmet sprøjtning.

Efter knopbrydning i maj til juli er det muligt med bomsprøjte at bekæmpe græsser herunder hanespore med 1-5 l Focus Ultra + 0,5 l Dash pr. ha. Højeste dosering bruges ved forekomst af kvik og større græsser. Godkendelsen er off-label.

Ved forekomst af padderokker kan disse bekæmpes med 1 l U46 M pr. ha. Anvendes primo maj – medio juni og kun som afskærmet sprøjtning. Der må kun sprøjtes i pletter, hvor vegetationen dækker min. 90% af arealet. Effekten kan øges ved tilsætning af additiv f.eks. 2 l Kvikup pr. ha eller 0,1-0,2% Nova Balance (afhænger af vandets hårdhedsgrad). Godkendelsen er off-label.

Læhegn

I det tidlige forår før knopbrydning, eller senere som afskærmet sprøjtning anbefales løsningen 

3 liter Glypper Go + 0,2 l Nova Balance pr. ha eller 2,25 l Glyphomax 480 HL + 0,2 l Nova Balance pr. ha. Bedst effekt opnås ved temperaturer over 150C og ved god vækst i ukrudtet.

Udyrkede arealer

En bred løsning, der kan bruges hele foråret, er 3-4,5 l Glyphomax 480 HL pr ha eller 2-6 l Glypper Go. Max behandling pr. vækstår: 1 (4,5 l) eller 2 (7,5 l) Glyphomax 480 HL og 1 Glypper Go. Glyphomax 480 HL og Glypper Go ikke må anvendes på befæstede eller stærkt permeable arealer.

For flere specifikke ukrudtsløsninger i nåletræer, læhegn og på udyrkede arealer mv. henvises der til DLG’s sprøjteplaner.

Planteværnsmidlernes regnfasthed  

tabel(ny) 

tabel3

Jordmidler som f.eks. Boxer, Command, DFF, Fenix, Mateno Duo og Proman har ingen krav til tørvejr efter udsprøjtning.

 

tabel4

tabel5

Planteværn