Fokus på Marken nr. 9 - 9. april 2025
Har du ikke færdiggødsket din vintersæd er det nu på høje tid, med undtagelse af proteingødskning i hvede, der kan vente til i løbet af maj. For at sikre at gødningen er plantetilgængelig, kræver det 8-10 mm regn i løbet af 2 dage. Vi oplever lige nu en begyndende forårstørke og der er ikke kommet regn af betydning siden 30. marts. Risikoen for forårstørke er noget, vi bør være mere opmærksomme på. Tabellen viser stor variation fra år til år for det optimale tidspunkt at tildele gødningen, så det er plantetilgængelig til den 1. maj.
Dato for spredning af gødning med 8-10 mm regn indenfor 2 dage inden 1. maj i Odense området:

Ved problemer med sorte fugle er Korit på nuværende tidspunkt det eneste bejdsemiddel, der er til rådighed. Er dit udsæd bejdset med Korit, skal du være opmærksom, at midlet er lugtløst og meget farligt at indånde. Vær opmærksom på, at der skal bruges værnemidler i alle processer ved håndtering af Korit. Læs mere om forholdsreglerne for håndtering af Korit her.
Sørg for, at
- al unødige kontakt med Korit undgås
- bejdset frø opbevares utilgængeligt for børn og husdyr
- åbne sække med bejdset frø aldrig opbevares i traktorens førerhus
- anvende åndedrætsværn
- bære beskyttelseshandsker/beskyttelsestøj
- spildte frø opsamles.
Hvad kan du ellers gøre?
Landsforsøgene fra 2021 og 2022 viser, at dyb såning på 10 cm kombineret med en tromling for at sløre sårækken har reduceret angreb af fugleskader sammenlignet med såning i 5 cm’s dybde (se fotos). Den dybe såning bør dog kun anvendes, hvor der forventes kraftige angreb af fugle, da den større sådybde kan reducere fremspiringen.
Udover den dybe såning og tromling eller strigling, er der følgende gode råd:
- undgå spild af majskorn ovenpå jorden
- fodre fuglene væk fra majsmarken
- afled opmærksomheden ved at tildele gylle på mark nær ved
- sørg for konstant uro i marken til majsen er ca. 10 cm høj med f.eks. fugleskræmsler, gaskanoner og hylere.
Inden man sætter gaskanoner eller hylere op i marken skal man være opmærksom på eventuelle lokale kommunale restriktioner.
Flere forsøg har givet et merudbytte for at svampebehandle vinterrapsen to gange ved blomstring mod knoldbægersvamp. I de fleste forsøg har der kun været betaling for en behandling. Derfor anbefaler vi at svampebehandle vinterrapsen i st. 65 med enten
0,35 l Propulse SE 250 + 0,35 Pictor Active + 0,2 l Contact pr. ha.
eller
- 0,7 l Propulse SE 250 pr. ha.
St. 65 er lige før begyndende fald af de første kronblade - typisk når 50-60 % af blomsterne i hovedskuddet er åbne og marken endnu ikke er HELT gul at se på.
Er smittetrykket højt anbefales der en opfølgende svampesprøjtning med
- 0,5 l Pictor Active + 0,2 l Contact pr. ha 10-14 dage senere
Propulse må bruges 1 gang pr sæson og Pictor Active er godkendt til 2 behandlinger pr sæson senest i st. 69, som er ved blomstring afsluttet, skulperne synlige. Normalt blomstrer rapsen i fire uger og effekten af en svampesprøjtning holder cirka i to uger. Smitte med knoldbægersvamp sker via de nedfaldne kronblade, og der ligger kronblade på løvbladene i ca. 4 uger. For at opnå tilstrækkelig virkningstid kan det derfor være nødvendigt med 2 sprøjtninger.
Få rengjort sprøjten ordentligt inden du kører i rapsen med svampemidler!
Det er vigtigt at få rengjort marksprøjten inden du svampebehandler vinterrapsen. På fotoet til højre er en hinde af minimidler i tanken blevet opløst af svampemidlerne, der virker lidt som opløsningsmiddel.
Raps er ganske følsom for minimidler og denne raps, som ellers stod i fuld blomst, tabte pusten fuldstændig. Billedet ville have været det samme, hvis det havde været et af græsmidlerne, som mange af jer bruger her i foråret i vintersæden. Sørg for, at sprøjten er rengjort inden du kører ind i vinterrapsen!
Sygdomme der bekæmpes under blomstring i raps
Svampebekæmpelse under blomstring er målrettet knoldbægersvamp, skulpesvamp og gråskimmel.
Infektionen med knoldbægersvamp kan ske, når kronbladene falder ned på bladene og fugtighed får dem til at ”klæbe” til bladet (se foto til højre). Derfor er der en forøget risiko for angreb af knoldbægersvamp, når vi har en lang og våd blomstringsperiode. Det bedste behandlingstidspunkt for at hindre angreb af knoldbægersvampen er ved fuld blomstring (st. 65), dvs. når 50-60% af blomsterne på hovedskuddet er åbne. Kør hellere lidt for tidligt end lidt for sent.
Skulpesvampen trives bedst ved høje temperaturer og fugtigt vejrlig. Det bedste tidspunkt til bekæmpelse af skulpesvampen er ved egentlig afblomstring.
Gråskimmel trives ligeledes i fugtigt vejr. Gråskimmel er en svækkelsesparasit, som gerne angriber svækkede planter. Gråskimmel bekæmpes normalt fint ved sprøjtning under fuld blomstring.
Lys bladplet har indtil videre optrådt i et meget begrænset omfang. Svampen fremmes af en mild vinter og et køligt og fugtigt forår. Normalt behandles der mod lys bladplet før blomstring.
Sprøjteteknik
Det er vigtigt at få en god dækning af hele planten. Brug derfor mindst 300 l vand pr. ha og gerne 400 l.

Når rapsen er i blomst, er det aktuelt at holde øje med skulpesnudebiller og skulpegalmyg, der senere efterlader en ærgerlig hilsen i form af larver i skulperne (på foto til højre er der hul i skulpe fra en skulpesnudebille).
Skadedyr i raps under blomstring kan bekæmpes med:
Vær opmærksom på, at Lamdex har bimærke og må i blomstrende afgrøder kun udsprøjtes uden for biernes flyvetid fra mellem kl. 21 og 3 om natten. Tjek marken for bier inden en bekæmpelse foretages. Lamdex må anvendes 3 gange på én sæson.
Sprøjtningen holder kun 5-6 dage, og rapsens nytilvækst er derfor ikke beskyttet af insektmidlerne. Hold derfor øje med nye indflyvninger en uges tid efter, at du har behandlet mod skadedyr og yderligere bekæmpelse udføres ved behov.
Skulpesnudebiller
Den vejledende bekæmpelsestærskel for skulpesnudebiller (billedet til højre) er 1-2 biller pr plante. Vær opmærksom på, at billerne nemt falder af, når planterne berøres, så det kan være en udfordring at opdage dem. Den bedste måde at vurdere angrebsgraden er ved at banke topskuddet ned i en hvid bakke.
Bemærk, at der går ca. 2 uger fra snudebillerne flyver ind i marken til de begynder at lægge æg. En eventuel bekæmpelse bør derfor afvente æglægningstidspunktet.
Skulpesnudebiller skader både ved at de lægger æg i skulperne og ved at de med hullerne skaber en indfaldsvej i skulpen for skulpegalmyggen.
Når en skulpe angribes af skulpesnudebiller, så ødelægges typisk omkring 25 procent af frøene i skulperne. Udbyttetabet kan blive endnu større, hvis skulperne efterfølgende får besøg af skulpegalmyg eller hvis skulperne efterfølgende angribes af svamp.
Skulpegalmyg
Symptomet på angreb af skulpegalmyggen ses typisk sent på sæsonen, som mange visne skulper med mange små hvide larver i (se foto til højre). Skulperne springer nemt op. I de fleste marker vil det primært være randen af marken, du finder angreb i.
Skulpegalmyggen kan selv bore hul i små skulper. Når skulperne er større, bruger de det hul skulpesnudebillen har lavet i skulpen til at lægge æg igennem. Skulpegalmyggen flyver ofte ved begyndende blomstring og kan flyve i 3-4 uger.
Bekæmpelse af skulpegalmyggen beror lidt på, om du har tidligere erfaring med angreb på arealet. Til at støtte bekæmpelsestidspunktet kan man anvende Temperaturmodellen fra LandbrugsInfo, der ud fra graddage kan beregne, hvornår skulpegalmyggen flyver. Evt. bekæmpelse er aktuelt, når antallet af graddage når op i det gule område. En randbehandling kan ofte være tilstrækkeligt, men det kan det være nødvendigt at bekæmpe skulpegalmyggen mere end én gang.
Ukrudtsbekæmpelse i kløvergræs
I kløvergræs er bekæmpelsesmulighederne meget begrænsede, men de skal selvfølgelig forfølges, hvis der er ukrudt i marken, der kan skade udbytte eller kvalitet.

Ukrudtsbekæmpelse i græs uden kløver
I græsmarker uden kløver er der flere muligheder for ukrudtsbekæmpelse. Uanset om det er slætgræs, afgræsningsgræs, omdriftsgræs eller vedvarende græs, skal de ukrudtsarter der kan reducere udbytte eller kvalitet bekæmpes. I omdriftsgræs skal fokus ofte være på brandbæger, kamille og pileurter m.fl. I vedvarende græs skal fokus være på bekæmpelse af sejlivede arter som brandbæger, brændenælde, ranunkel og skræppe. Se de mest populære muligheder i tabellen nedenfor.

Ukrudtsbekæmpelse i kløvergræs og græs udlagt uden dæksæd
For at opnå en god ukrudtsbekæmpelse og en høj skånsomhed mod udlægget, er det vigtigt at du sprøjter så snart kløveren har udviklet spadebladet.
