Kontakt os
Marken / Faglig viden / Fokus på Marken

Fokus på Marken - 14. juni 2024

Aktuelt nyt i marken

Sådan bekæmper du skadedyr mest effektivt

Sygdomsbekæmpelse i ærter

Svampebekæmpelse i hestebønner

Åbent Hus i Egeskov Innovationsmark - Se det fulde program

Markvandring ved Raahavegaard - Læs hvad vi i år har fokus på

 

Aktuelt nyt i marken

I nogle marker kan det være aktuelt at udføre både svampebehandling og bekæmpelse af skadedyr på nuværende tidspunkt, da vejrforholdene gør det stadig vanskeligt at arbejde på markerne. De kraftige regnskyl og blæsende vejr skaber udfordringer for at finde det optimale tidspunkt til sprøjtning.

I vårbyggen finder vi lige nu rust og meget skoldplet. I de marker, der er længst fremme, kan den afsluttende svampebehandling foretages med 0,5 l Propulse SE 250 + 0,2 l Comet Pro.

Propulse SE 250 er fortsat et af markedets bedste midler mod ramularia, ligesom det er effektivt mod bladplet og skoldplet. Derfor er Propulse SE 250 + Comet Pro vores anbefaling til den sidste sprøjtning, hvor Comet Pro sikrer effekten mod rust. Når vi anbefaler doseringen 0,5 l Propulse SE 250 i sidste svampesprøjtning, så er det for at få effekt på ramularia. Størst effekt af denne sprøjtning fås, når vårbyggen har fanebladet fuldt udviklet. Læs mere ved at klikke her.

I vinterhveden finder vi meget rust i år og det er fundet tidligere end det plejer.  Det er vigtigt at få afsluttet den sidste aksbeskyttelse, T3 i hveden hurtigst muligt med doseringen 0,4 l Propulse SE 250 + 0,2 l Comet Pro. Hvis der er luft i triazolregnskabet kan Orius Gold anvendes i stedet for Comet Pro. Læs mere om detaljeret sortsopdelt svampestrategi i hvede ved at klikke her.

 

Sådan bekæmper du skadedyr mest effektivt

Skadedyrsbekæmpelse i hestebønner

Aktuelt bør du i hestebønnerne holde øje med ærtebladlus og de sorte bedebladlus. Skadetærsklen for bedebladlus er 10-15% angrebne planter, hvor bladlusene er begyndt at danne kolonier.

Bladlusene laver sugeskader på blomsterne og desuden er der risiko for overførsel af virussygdommen pea necrotic yellow dwarf virus.  Symptomerne giver pletvise områder med gule og lavere planter - præcis som vi kender det fra havrerødsot. Lus bekæmpes med enten

  • 0,25 kg Pirimor 500 WG pr. ha eller   
  • 0,15 - 0,2 l Mavrik pr. ha eller
  • 0,2 - 0,3 kg Lamdex pr. ha

Pirimor 500 WG og Mavrik kan anvendes i dagtimerne, mens Lamdex kun må anvendes uden for biernes flyvetid. Lamdex må anvendes 3 gange pr sæson. Mavrik 2 gange pr sæson og Pirimor 500 WG 1 gang pr. sæson.

Hestebønnefrøbillen, ser vi efterhånden hvert år, ved at den borer huller i frøene (se foto til højre). Angrebene påvirker udbyttet og ved kraftige angreb kan det også have nogen betydning for spireevnen. 

Både danske og udenlandske forsøg viser, at det er svært at få god effekt og derfor anbefales ikke en generel bekæmpelse. Desuden har vi i Danmark fortsat ingen skadedyrsmidler, der har godkendelsen til bekæmpelse af bønnefrøbillen, man kan derfor højst håbe på en sideeffekt på bønnefrøbillen ved bekæmpelse af bladlus med Lamdex
I England mener de, at en eventuel bekæmpelse, skal ligge når 5-6 blomster er sprunget ud, og der endnu ikke er dannet bælge. En eventuel opfølgende behandling bør ske 7-10 dage efter den første behandling.

 

Skadedyrsbekæmpelse i ærter

Kraftige angreb af bladlus i blomstringsperioden kan forårsage tab af blomster og derved udbyttetab. Den vejledende bekæmpelsestærskel i blomstringsperioden er 15-20% angrebne planter. Når bælgene er udviklet, og de er begyndt at svulme, er skadetærsklen oppe på 50% angrebne planter.   

Lusene gemmer sig tit i knopperne, men kan findes ved at slå topskuddet ned i en hvid opvaskebalje. Angrebet af ærtebladlus kan variere meget i den samme mark, så markerne skal undersøges flere steder.

Ærtebladlus kan bekæmpes med enten    

  • 0,25 kg Pirimor 500 WG pr. ha eller   
  • 0,15-0,2 l Mavrik pr. ha eller  
  • 0,2-0,3 kg Lamdex pr. ha.

I forsøg har det vist sig, at man får en god effekt af ½ dosering Pirimor 500 WG + ½ dosering af Mavrik. Der er med denne strategi også mulighed for, at man får en effekt mod eventuelle ærteviklere.   
Pirimor 500 WG og Mavrik kan anvendes i dagtimerne, mens Lamdex kun må anvendes uden for biernes flyvetid. Lamdex må anvendes 3 gange pr. sæson. Mavrik 2 gange pr sæson og Pirimor 500 WG 1 gang pr. sæson. 

Hold øje med ærteviklerne, der er et kvalitetsmæssigt problem særligt i konsum- og plukærter, men også yderst vigtigt i fremavlsærter. I foderærter har de ingen betydning. 

Flyvning og æglægning af ærteviklere begynder normalt omkring blomstring. Flyvningen kan følges med feromonfælder og skadetærsklen for 

  • Konsum- og fremavlsærter er 50 ærteviklere fanget i 2 fælder.  
  • Plukærter er 10 ærteviklere fanget i 2 fælder.    

Når skadetærsklen overskrides, skal der gå 10-20 dage, før man foretager en bekæmpelse, da æggene skal klækkes, før larverne kan bekæmpes. Jo varmere vejr, jo kortere tidsinterval. 

Feromonfælder kan købes hos f.eks. Bioplant. Det anbefales at der opsættes 2 fælder pr 10 ha.    

Ærteviklerens larve bekæmpes med enten   

  • 0,2 l Mavrik pr. ha eller    
  • 0,3 kg Lamdex pr ha.    

Mavrik kan anvendes i dagtimerne, mens Lamdex kun må anvendes uden for biernes flyvetid. Lamdex må anvendes 3 gange pr. sæson og Mavrik 2 gange pr. sæson

 

Sygdomsbekæmpelse i ærter

I meget fugtige år kan der være behov for en svampebekæmpelse i ærterne, når de blomstrer. I normale år vil der normalt være økonomi i at bekæmpe svampesygdomme i fremavlsærter, da det fremmer sandsynligheden for en god spireevne.   

Følgende svampemidler anbefaler vi til bekæmpelse af svampesygdomme i ærter:   

  • 0,5 - 0,6 l Mirador 250 SC pr. ha i st. 51-69. Mirador anvendes mod meldug, ærtesyge og ærteskimmel. Max 1 behandling pr. sæson.   
  • 0,5 - 1,0 kg Signum WG pr. ha. Signum anvendes mod grå- og ærteskimmel. Alternativt kan der køres med ½ dosis med 2 ugers mellemrum. 
 

Svampebekæmpelse i hestebønner

Hestebønner kan angribes af chokoladeplethestebønnebladpletrust og vikkeskimmel. Vikkeskimmel, rust og chokoladeplet har de seneste år været mest udbredte. 

 

Chokoladeplet kan udvikle sig hurtigt, og bør derfor bekæmpes ved begyndende angreb. Vikkeskimmel er i de senere år blevet mere udbredt i hestebønner, og kraftige angreb vil reducere udbyttet. Der er sortsforskelle på modtageligheden af vikkeskimmel, men alle sorter er modtagelige overfor angreb. 

For specielt chokolade- og hestebønnebladplet, men også vikkeskimmel ser vi, at de kraftigste angreb typisk kommer i år med fugtige forhold omkring blomstring. Hestebønnerust ser vi ved lidt højere temperaturer, bladfugt og høj solindstråling.

Hestebønnerne behandles 1-2 gange mod svampesygdomme, hvor   

1. sprøjtning udføres medio juni cirka 10 dage efter begyndende blomstring.   
2. sprøjtning udføres 10-14 dage efter 1. behandling.  

Vi anbefaler at køre med:

2 x 0,4-0,5 l Pictor Active + 0,2 l Contact pr. ha  

Alternativ kan der køres med 2 x 0,4-0,5 kg Signum pr. ha eller 0,5-0,6 l Mirador pr. ha til svampebekæmpelse, men disse midler har ikke samme gode effekt på vikkeskimmel som Pictor Active. Mirador må anvendes 1 gang pr. sæson, hvorimod Pictor Active og Signum må anvendes 2 gange. 

Skal der kun bekæmpes rust, kan der alternativt kan anvendes Orius Gold eller Folicur Xpert EC 240. Disse midler har utilstrækkelig effekt ved angreb af chokoladeplet og hestebønnebladplet.

Bemærk, at begge midler er omfattet af triazolreglerne, som betyder at der

  • Max må bruges 0,25 l Orius Gold pr. ha før st. 60 (før begyndende blomstring) eller max 0,5 l Orius Gold i st. 60-71. 
  • Max må bruges 0,31 l Folicur Xpert EC 240 pr. ha før st. 60 eller max 0,62 l i st. 60-71. 
Anvender man begge midler, reduceres de anførte mængder. 

 

Åbent Hus i Egeskov Innovationsmark - Se det fulde program

DLG, DLF, Patriotisk Selskab og Agro Alliancen har indgået et partnerskab om et forsøgsareal ved Egeskov Slot på Fyn. Her bliver nye sorter, produkter og teknologier inden for planteavl testet.

Det er med stor fornøjelse, at vi for første gang kan invitere til Åbent Hus i den nye innovationsmark. Vi glæder os til at se dig til guidet rundvisning i marken og flere faglige indlæg. Vi byder efterfølgende på grillpølser of fadøl.

Onsdag den 19. juni kl. 18.00

Torsdag den 20. juni kl. 13.30

 

Program for begge dage

Guidet rundvisning i marken. Bliv klogere på

  • Frøgræs
  • Sortsvalg i korn
  • Dyrkning og sortsvalg i vinterraps
  • Gødningstyper og strategier
  • Bekæmpelse af græsukrudt
  • Strategi for svampebekæmpelse

Tema omkring præcisionssprøjtning samt præsentation af Agro-Alliancen

Der vil også være mulighed for at møde medarbejdere fra BASF, Bayer, Corteva, DanGødning, FMC, Syngenta og Yara.

Parkering ved Rubjerg Avlsgård
Bøjdenvejen 31, 5772 Kværndrup

 

Markvandring ved Raahavegaard - Læs hvad vi i år har fokus på

DLG afholder i samarbejde med VKST, leverandørerne og de eksterne firmakonsulenter markvandring i forsøgsarealerne på Råhavegård. 

Kom med til en spændende eftermiddag og aften, hvor du bliver fagligt opdateret og inspireret og hører seneste nyt inden for branchen. Til markvandringerne bliver der serveret pølser, øl og vand.

Raahavegaard, Maribovej 9, 4960 Holeby

Tirsdag den 18. juni kl. 19.00

 

På markvandringen vil der i år blive sat fokus på

  • Fremtidens kornsorter ved agronom Andreas Østergaard, DLG
  • Gennemgang af forsøgsmark med efterårssået vårbyg, flot væselhalematrix og aktuelt planteværn m.m. ved VKST og leverandørerne
  • Markedsopdatering ved underdirektør Henrik Christensen, DLG

Mere information og tilmelding her