Kontakt os
Marken / Faglig viden / Fokus på Marken

Fokus på Marken nr. 31 - 16. oktober 2024

Husk at være obs på afdrift, når der ukrudtssprøjtes i efteråret

Efterårssået vårbyg til malt?

God manganforsyning fremmer overvintring af vintersæd

Ukrudtsbekæmpelse af vintersæd – skal der foretages en opfølgning?

Husk at sikre kvaliteten på afgrødelagrene

Kom til DLG´s planteavlsdage og TANK NY VIDEN til 2025

 

Husk at være obs på afdrift, når der ukrudtssprøjtes i efteråret

Såningen er overstået de fleste steder og meget af det, som blev sået for 10-14 dage siden, er klar til at blive sprøjtet.

Er jorden meget vandmættet eller har man fået sået kernerne øverligt (2-3 cm) skal man passe lidt på med Mateno Duo og for den sags skyld også DFF. Hvis kernerne kommer til at ”svømme” i jordvæske med de 2 midler, kan det godt give en afgrødeskade. 

mark

Kilde: Seges Innovation

Husk, at når der skal køres med Boxer, så skal

  • der i vejrudsigten ikke være udsigt til tørt, varmt og blæsende vejr i dagene efter udsprøjtning, da varme og vind øger fordampning af prosulfocarb fra jordoverfladen.
  • jordoverfladen helst være fugtig - gerne let regn kort tid efter udsprøjtning, da det sikrer, at midlet binder sig til jordpartiklerne.
  • man undgå at sprøjte, når det er inversions-vejr og næsten vindstille. Inversionsvejr kendes også som "mosekone-vejr" og er kendetegnet ved, at det er køligere ved jordoverfladen end i 2-3 meters højde – se foto øverst til højre.

I figuren på næste side får du tips til teknik, timing og hensyn, så du undgår fordampning og vindafdrift og samtidig får den bedste effekt ud af dine ukrudtsmidler. Læs mere om sprøjtning med Boxer samt ukrudtsbekæmpelse i vintersæd.

Syngenta har desuden udviklet en app, der hjælper med at finde det optimale tidspunkt at sprøjte på. Appen hedder Spray Assist og kan findes på Syngenta´s hjemmeside eller i App store.

tabel1

Efterårssået vårbyg til malt?

traktorFormålet med såning af maltbyg i efteråret er at opnå et højt og sikkert udbytte, som kan afsættes til en høj pris. Derfor er kvaliteten også vigtig. Såning af vårbyg til maltbyg i efteråret har været praktiseret af et stigende antal landmænd de sidste par år, og det er med noget varierende resultater. I efteråret 2023 fik langt fra alle sået det areal de havde planlagt på grund af de meget våde forhold. Vi har talt med flere af dem, der har prøvet efterårssåning af vårbyg gennem årene og på baggrund af deres erfaringer anbefaler vi følgende:

  • Udså 400 kerner pr. m2 = 200 kg pr. ha primo november
  • Vælg Laureate (eller Prospect, hvis du kan lagre hjemme)                  
  • Undlad ukrudtsbekæmpelse i efteråret, hvis du kan styre ukrudtet i foråret
  • Der skal meget kvælstof til i foråret for at løfte proteinindholdet op omkring 10 pct.
  • Der skal sprøjtes tidligt mod skoldplet

Fordele og ulemper

Der er både fordele og ulemper ved at så vårbyggen i november i stedet for om foråret:

Fordele:

  • Bedre tørkeresistens
  • Højere udbytte (måske)
  • Spredning af arbejde
  • Tidligere høst

Ulemper:

  • Sent såarbejde (umuligt)
  • Høj udsædsmængde
  • Ikke efter efterafgrøder
  • Risiko for udvintring
  • Risiko for græsukrudt
  • Højere kvælstofbehov end kvælstofnormen

I efteråret 2023 var der næsten umulige såforhold, mens det positive var den gode buskning, som vi fik i foråret 202, på grund af den hyppige regn. Generelt anbefaler vi sen såning, så det ikke er nødvendigt at foretage ukrudtsbekæmpelse i efteråret. Brug af ukrudtsmidler i efteråret kan have en negativ effekt på overvintringsevnen, ligesom også den investering er gået tabt, hvis afgrøden skal sås om. En forårsbekæmpelse af græsukrudt kan dog blive nødvendig. I 2024 oplevede vi en mark med mange vindaks, så tjek behovet.

I det tørre år 2023 havde vi en ringe buskning med lidt tynde marker til følge. I det regnfulde 2024 havde vi en rigtig god buskning, men det skal du næppe satse på hvert år, så udsædsmængden skal ikke være under 200 kg. pr. ha.

Generelt har proteinindholdet ligget lavt gennem årene også i 2024, hvor mange har tilført omkring 150 kg N pr. ha og har opnået 8,2-9,3 pct. protein. Der skal derfor tilføres noget mere end den forventede kvælstofnorm for efterårssået vårbyg, for at komme op omkring det optimale proteinniveau for maltbyg på ca. 10 pct. Landbrugsstyrelsen har endnu ikke fastlagt kvælstofnormen for 2024/2025, men de betragter indtil videre efterårssået vårbyg som en vårbyg kvælstofmæssigt, så her kommer til at mangle kvælstof. 

Efterårssået vårbyg er meget modtagelig for skoldplet, så her skal du forvente et større bekæmpelsesbehov. En effektiv svampebekæmpelse er vigtig for både udbyttet og sorteringen. Ved brug af planteværn betragtes en efterårssået vårbyg som en vinterbyg mark.

 

God manganforsyning fremmer overvintring af vintersæd

vintersædSelvom der ikke optræder synlig manganmangel, kan det på lettere og humusrige jordtyper, samt jorde med høje reaktionstal, være fornuftigt at behandle vintersæden, navnlig vinterbyggen, med mangan inden vinteren. Vi anbefaler:

  • 1,0 l Profi Mangan NO3 pr. ha (235 g Mn pr. l) 1-2 gange eller
  • 1,5 l Profi MnS166 pr. ha (166 g Mn pr. l) 1-2 gange eller
  • 2,0 l Profi Universal pr. ha (76 g Mn pr. l) 1-2 gange

Mangan sprøjtningen kan fint kombineres med en sprøjtning mod lus.

Ved manganmangel er det vigtigt, at der sprøjtes flere gange, og der kan ikke spares en overkørsel ved at gå op i dosis. Husk, at der IKKE må sprøjtes ved udsigt til nattefrost, men gerne bagefter.

Bemærk, at der ikke længere er svampemidler til rådighed, der må bruges mod sneskimmel i efteråret.

 

Ukrudtsbekæmpelse af vintersæd – skal der foretages en opfølgning?

traktorDe fleste har i efteråret en strategi, hvor jordmidlerne Boxer + Mateno Duo/DFF udgør basis. Mange sprøjtninger er forhåbentlig foretaget og det er tid til, at der eventuelt følges op med bladmidler.

I vinterhvede, triticale og rug kan der ved stor forekomst af rajgræs eller agerrævehale følges op med

  • 0,2 l Topik EC + 0,5 l Penol 33E pr. ha i afgrødens stadie 12-13.

I vinterbyg kan der ved stor forekomst af vindaks eller agerrævehale følges op med

  • 0,75-1,0 l Foxtrot + 0,2 l Contact pr. ha i afgrødens stadie 12-13.

Hvis væselhale er problemet, er det i vinterhvede og triticale vigtigt, at du følger op i efteråret med     

  • 0,75 l Atlantis OD + 0,5 l Penol 33E pr. ha i stadie 13.

I rug må du benytte max.

  • 0,45 l Atlantis OD + 0,5 l Penol 33E pr. ha i stadie 13.

Atlantis OD må ikke benyttes i vinterbyg.

Husk, at når der sprøjtes med bladmidler bør dagtemperaturen være 5-10 °C, så der er vækst i græsukrudtet og der må ikke behandles, hvis der er udsigt til nattefrost!

Læs mere om ukrudtsbekæmpelse i vintersæd.

Spildkorn i vintersæden

Mange vinterhvededyrkere sår uden pløjning ved forfrugt vårbyg. Når den etableringsmetode er valgt, må du stille dig tilfreds med, at der bliver en del iblanding, ellers burde du have pløjet! Hvis du alligevel har en vintersædsmark, hvor du vil prøve at dæmpe spildkorn, har du følgende muligheder:

Vinterhvede, rug og triticale:

  • 0,2 l Topik EC + 0,5 l Penol 33E pr. ha i stadie 11-13 vil have effekt mod spildkorn af byg og havre.

    Vinterhvede og triticale:

  • 0,75 l Atlantis OD + 0,5 l Penol 33E pr. ha i stadie 12-14 kan have effekt på spildkorn af byg og havre.

    Rug:

  • 0,45 l Atlantis OD + 0,5 l Penol 33E pr. ha i stadie 12-14 må forventes at have meget begrænset effekt på spildkorn af byg og havre.

    Vinterhvede, rug, triticale, vinterbyg:

  • 1,0 l Foxtrot + 0,2 l Contact pr. ha i stadie 12-14 har effekt på havre.

Husk at sikre kvaliteten på afgrødelagrene

lagerUanset under hvilke forhold dit korn er høstet, så husk fortsat at holde jævnligt og systematisk øje med afgrødelagrene, da det vil være ærgerligt og dyrt, at sætte kvaliteten af høsten over styr på afgrødelageret!

  • Hvor kornet er høstet tørt, skal man sørge for, at kornet fortsat er kølet ned til minimum under 10oC, hvor temperaturen skal stabiliseres, for jo koldere kornet er, jo bedre er holdbarheden. Høje temperaturer i kornet vil øge åndingstabet, frigive varme og stimulerer lagersvampenes vækst.
  • Hvor kornet er høstet mere vådt, skal man fortsat sørge for at tjekke både vandindholdet og temperaturen i kornet, da for høje værdier kan føre til varmeudvikling og sammenbrænding. Hvis kornet er for vådt og varmt, vil kornets spireevne desuden falde, hvilket er en væsentlig kvalitetsforringelse i fremavlskorn og maltbyg.

Figuren nedenfor viser kornets lagerfasthed i forhold til dets temperatur og vandindhold.

Tips til tørring

Udeluften skal være mindst 6oC lavere end temperaturen i kornet, for at få en effektiv nedkøling. Ved denne temperaturforskel betyder luftens fugtighed ikke noget, men nedkøling skal selvfølgelig kun foretages i tørvejr.

Varm luft kan indeholde mere vand end kold luft, og kan dermed transportere mere vand ud af kornet. Ved at varme luften op holdes den relative luftfugtighed nede. Tørreluftens temperatur bør maximalt hæves med 3-4oC på planlagre, da for varm tørreluft i forhold til udeluft får fugtigheden til at kondensere i toppen af kornbunken. I stålsiloer med omrøring kan temperaturen i tørreluften øges med omkring 10oC.

Køl gerne ned i både efteråret og vinteren. Tjek løbende, at kornet ikke ”slår sig”. Kornets brugsformål og en eventuel salgskontrakt er afgørende for, hvor langt kornet skal tørres ned. Generelt er korn lagerfast ved under 15 pct. vand og maximalt 10oC, men maltbyg skal tørres ned til max. 14 pct. vand. Hvis der er tale om fremavlskorn eller maltbyg, må tørringen ikke ødelægge spireevnen.

Læs her mere om sikring af kvaliteten på kornlageret  og hvordan du sikre optimale lagringsforhold for dine afgrøder.

tabel2

Lagerspyd

Med Terra Connects lagerspyd kan du overvåge og følge temperaturen i f.eks. kornlageret samt få alarmer direkte på telefonen eller via pc. Temperaturspyddet indgår i den brede vifte af Terra Connects produkter til overvågning og styring til landbruget. En temperaturovervågning kan således let udvides til at omfatte automatisk styring af ventilatorer, så systemet automatisk kan sikre en optimal køling af afgrøden, da ventilatorerne slukkes i perioder hvor udetemperaturen er for lav, eller luften for fugtig.

Da spyddet er udført i rustfrit stål, og elektronikken er i vandtæt kabinet, kan det anvendes både indendørs og udendørs i alle former for oplag. Du kan finde mere information om Terra Connect og dets produkter i dette link.

Kom til DLG´s planteavlsdage og TANK NY VIDEN til 2025

Tilmeldingen kan ske her 

agenda