Kontakt os
Marken / Faglig viden / Fokus på Marken

Fokus på Marken nr. 32 - 30. oktober 2024

Aktuelt nyt i marken

Det er nu der må bruges Kerb 400 SC i vinterrapsen

Planlæg forårsgødskningen i vinterraps med planteklip i november

Valg af vårbygsort til høst 2025

Valg af øvrige vårsæds arter til 2025 

Økologisk vårsæd til 2025

Kom til planteavlsdage og Tank Ny Viden til 2025

 

Aktuelt nyt i marken

VintersædDer kan fortsat findes bladlus i vintersæden – se fotoet til højre, hvor bladlusene er lette at finde i modlyset. I marker med mere end 2-3 pct. angrebne planter er bekæmpelse fortsat aktuel, fordi forsøg har vist, at halvdelen af havrebladlusene først dør ved -0,5 °C og halvdelen af kornbladlusene først dør ved - 8°C.

Vær derfor også opmærksom på behovet på en eventuel opfølgende behandling i tidligere behandlede marker med angreb på nuværende tidspunkt. I givet fald anbefaler vi bekæmpelse med enten

  • 0,2 kg Lamdex pr. ha i st. 9-12

eller

  • 0,1 kg Kaiso Sorbie pr. ha efter stadie 12

Bemærk: Lamdex må i efteråret bruges i kornets st. 9-12 og igen i foråret i st. 37-65 og med maks. 3 behandlinger. Kaiso Sorbie må bruges maks. 1 gang på en vækstsæson. Læs mere her.

RapsEr vinterrapsen endnu ikke behandlet mod rapsjordloppernes larve, så kan det stadig nås sammen med en eventuel sprøjtning med Kerb 400 SC her primo november med  

  • 0,1 kg Kaiso Sorbie pr. ha

Kaiso Sorbie er det eneste produkt, som må anvendes til bekæmpelse mod jordloppens larver efter afgrødestadie 13, hvor rapsen har 3 løvblade. Læs mere her.

 

Det er nu der må bruges Kerb 400 SC i vinterrapsen

I november og december må du bruge Kerb 400 SC i vinterrapsen.

Behandles der tidligt i perioden inden rodnettet på ukrudtet bliver for stort får man ofte den bedste effekt, men omvendt skal Kerb 400 SC også først anvendes, når jordtemperaturen ligger stabilt under 10 °C og er for nedadgående. Jordtemperaturen er mange steder nu 10-12°C Jordtemperaturen i dit område kan følges her.

VinterrapsPå fotoet til højre ses et sprøjtevindue, hvor der er givet Kerb 400 SC til venstre i billedet, men ikke til højre.

Kerb 400 SC virker på græsukrudt og fuglegræs samt er en god og vigtig resistensbryder overfor problemgræsser i forhold til de midler vi ofte anvender i et kornrigt sædskifte, og derfor bør der ikke spares på doseringen. Vi anbefaler, at du anvender

            1 - 1,25 liter Kerb 400 SC pr. ha.   

Laveste dosis anvendes kun, hvis det er enårig rapgræs, der er dominerende. For øvrige græstyper anbefaler vi højeste dosering. I tabellen er effektprocenterne for de enkelte græsser angivet. Bemærk at effekterne er beregnet ud fra, at ukrudtet har mere end 6 blade.

Tabel1Kerb optages af rødderne og der stilles derfor ikke specielle krav til god dækning - brug derfor gerne grove dyser og høj vandmængde. Let regn under og lige efter udkørsel vil ikke reducere effekten. Det er en stor fordel med god jordfugt ved udsprøjtning, hvorved Kerb 400 SC fordeles i rodzonen. Du kan godt sprøjte Kerb 400 SC på frossen jord, blot der ikke er snedække.  

Før man vælger at behandle sin vinterraps med   Kerb 400 SC, bør man være kritisk overfor for rapsens potentiale i foråret, da det ved omsåning kun er muligt at etablere kartofler, majs, vårraps og ærter.

Undlad derfor at anvende Kerb 400 SC i marker, hvor overvintringsevnen kan være forringet af f.eks.

kraftige angreb af kålbrok, ved meget store forekomster af væselhale eller hvor plantebestanden på nuværende tidspunkt er for lille og uens.

Kerb 400 SC i kombination med Belkar 

Belkar er i nogle marker udbragt i splitdosering på grund af uens fremspiring af afgrøden. I nogle tilfælde vil det passe med sprøjtetidspunktet, at anden dosering Belkar udbringes primo november sammen med Kerb 400 SC. Bemærk, at det anbefales kun at blande Belkar med enten et pyrethroid mod rapsjordlopper eller Kerb 400 SC. 3-vejs blandinger anbefales ikke af producenten bag Belkar!  

Hvis du slet ikke har anvendt Belkar endnu, er det på høje tid at overveje om kamillerne skal bekæmpes her i efteråret. Har rapsplanterne 6 løvblade eller mere bør doseringen være 0,5 l Belkar pr. ha. Reducerede doseringer anbefales ikke på nuværende tidspunkt og undgå at behandle i perioder med frost! 

Planlæg forårsgødskningen i vinterraps med planteklip i november

GødskningDe seneste års Landsforsøg viser en tendens til, at jo større biomassen er i vinterrapsen i efteråret, desto mindre er kvælstofbehovet til foråret.

SEGES har udarbejdet en formel, der ved hjælp af planteklip kan forudsige kvælstofbehovet i den enkelte mark om foråret. Planteklip foretages i november inden frosten sætter ind, hvis du vil optimere på kvælstoftildelingen til vinterrapsen. 

Planteklip foretages hen over marken som beskrevet nedenfor.

Du gør således

  • Ser i kalenderen, det skal være sidst på året, men før hård frost.
  • Tager en tommestok og danner siderne til 1 x 1 m kvadrat (se foto).
  • Lægger tommestokken i marken og klipper al raps af inden for firkanten og lige over jordoverfladen.
  • Al rapsen lægges i en pose, der vejes.

Den afvejede biomasse (kg pr. m2) sættes ind i formlen nedenfor til beregning af N-behov ved forårsgødskning af vinterraps.

Formel for N-behov, forår baseret på planteklip:
N-behov, forår = 411 - (Planteklip, kg pr. m2 + 4,1)/10,5 x 396 - kg N efterår - ((kvælstofpris, kr. pr. kg/(rapspris, kr. pr. hkg/100)) – 5,2) x 13

Den kvælstofmængde, som skal indregnes, er den samlede mængde kvælstof i handelsgødning og den udnyttede mængde kvælstof i husdyrgødning.

Formel for planteklip er lagt ind i et regneark Formel for planteklip.

Valg af vårbygsort til høst 2025

I 2025 tilbyder vi et godt udvalg af sorter indenfor både maltbyg og foderbyg. Vores maltbygsorter Laureate og Prospect er begge anerkendte og afsætningssikre sorter, som du kan læse mere om herunder. Til foderbyg er der fokus på vores sortsblanding DLG Barley Mix, der i år består af sorterne Blixen, Prospect og Wish – der alle også kan fås som enkelt sort. Og så kan vi tilbyde foderbygsorterne Avenue og LG Flamenco.

I nedenstående tabel er vist de vårbygsorter, som vi har til salg til 2025 sæsonen.

Tabel2

* Gennemsnit af 2022 og 2024
** Kun data fra 2022

Merudbytterne for svampebekæmpelse har været usædvanligt høje for alle sorter i 2024.

Maltbyg

Laureate

Laureate er Danmarks mest dyrkede vårbygsort, og det er der god grund til – det høje stabile udbytte, den gode sundhed og en fremragende kvalitet. Den er fuldt anerkendt til maltbyg og den er desuden en non-GN sort, hvilket betyder, at den er velegnet til destillering i whiskyproduktionen. Laureate har en god sundhed. Den modner relativt sent og er ikke nematodresistent. I tabellen skal du være opmærksom på, at Laureate ikke var med i Landsforsøgene 2023, og tallene er derfor kun et gennemsnit af 2 år.

Prospect

Prospect har en god sundhed og et godt, stærkt strå. Prospect er en anerkendt og afsætningssikker maltbyg, der desuden er en såkaldt non-GN sort, der er egnet til destillering i whiskeyproduktionen. Prospect er også sorten, vi anbefaler til udlæg af græs pga. det gode strå.

Foderbyg

Austen - nyhed

Austen er en ny og spændende foderbygsort fra Sejet Planteforædling, der har et højt og stabilt udbytte. Austen har Wish i afstamningen, og det bidrager til en stor robusthed og en stærk etablering. Austen er resistent overfor nematoder.

LG Flamenco

Flamenco er en højtydende foderbyg, der også er i afprøvning under det danske maltbygprogram Danish Preferred og i den franske afprøvning CBMO. Den har et godt strå, stabilt udbytte og er resistent er overfor nematoder.

Blixen

Blixen er en robust foderbyg med et meget højt og stabilt udbytte og en god sundhed. Blixen er resistent overfor nematoder.

Wish

Wish udmærker sig ved et højt og stabilt udbytte, der pga. dens robusthed opnås under forskellige dyrkningsforhold. Wish har en god sundhed og en super kernekvalitet. Wish har et relativt langt strå og en stærk etableringsevne, der gør den meget konkurrencedygtig overfor ukrudt. Wish er resistent overfor nematoder.

DLG Barley Mix

DLG Barley Mix er i 2025 en særdeles stærk sortsblanding, der består af Blixen, Prospect og Wish. DLG Barley Mix er et rigtigt godt valg til foder, da det giver en større robusthed at blande flere sorter.

Du kan læse mere om sorterne og deres dyrkningsegenskaber i DLG's vårsædsbrochure 2025  

 

Valg af øvrige vårsæds arter til 2025

Havre

Lion - gryn

Lion udmærker sig ved en rigtig god kernekvalitet. Den har en høj hektolitervægt og en kerne, der er nem at afskalle og med en lav skalandel. Sorten er derfor efterspurgt til grynhavre. Den opkøbes til vores koncept ’Grower’s Finest’ .

Scotty – foder og gryn

Scotty forener et højt udbytte med en god kernekvalitet. Scotty har en rigtig god sundhed, der inkluderer en ekstraordinær meldug resistens. Scotty er derfor oplagt både til foder og gryn. Den opkøbes til vores koncept Grower’s Finest.

Dominik - nematodresistent

Dominik er som den eneste af de udbudte havresorter nematoderesistent og anbefales, hvor der er meget havre i sædskiftet, og hvor der er kendte problemer med nematoder.

 

Vårhvede

Kapitol er en efterspurgt brødhvede sort. Den har en rigtig god sundhed, der inkluderer en rigtig god gulrustresistens. Kapitol har attraktive brødegenskaber og er forbeholdt dyrkere, der har en kontrakt på konceptavl Grower’s Finest.

KWS Fixum er en god foderhvede med et højt udbyttepotentiale og en god sundhed.

 

Hestebønner

Til 2025 har vide to sorter Stella og nyheden Protina.

Begge sorter har stabile topudbytter og et højt proteinindhold i frøene.

Stella og Protina opkøbes til vores koncept Grower’s Finest.

 

Ærter

Helium – nyhed

Helium har et højt udbyttepotentiale og var i 2023 den absolutte topscorer med et forholdstal på 120 for udbytte. Den er middeltidlig i modning, har en middelstængelstyrke og en god højde til høst.  Helium opkøbes til vores koncept Grower’s Finest.

Kaplan

Kaplan har et godt udbytte og et meget højt proteinindhold. Kaplan har middel stængelstyrke og en relativ lav tkv. Den er middeltidlig i modning og opkøbes til vores koncept Grower’s Finest.

Javlo - helsæd

Javlo anbefales til helsæd. Javlo er velegnet til udlæg, da den har en relativ rolig vækst i foråret samt en lav afgrødehøjde.

 

Alle sorterne kan ses i DLG’s vårsædsbrochure 2025

 

Økologisk vårsæd til 2025

I vores folder ’Økologisk vårsæd – sortiment 2025’, kan du læse om alle de nedenstående sorter Økologisk vårsæd 2025. I 2024 blev der ikke anlagt Økologiske Landsforsøg. Derfor vil det være resultaterne af tidligere års forsøg, der gengives i folderen.

 

Vårbyg til malt og foder

Prospect

Prospect har en god sundhed, gode stråegenskaber og er nematoderesistent. Prospect er godkendt i Berliner Programmet samt i det danske maltbygprogram Danish Preferred. Prospect er derfor velegnet til økologisk malt. Prospect egner sig også til samdyrkning med ært og er særdeles velegnet som dæksæd ved etablering af udlæg.

Vårbyg til foder

Wish

Wish er kendt for sit høje udbytte i de økologiske landsforsøg med et forholdstal på 105 som gennemsnit af de sidste 5 år (2019-23). Wish har en god vegetativ vækst og derfor en god konkurrenceevne overfor ukrudt. Wish er nematoderesistent.

Halfdan

Halfdan er forædlet specielt til økologi. Halfdan har en unik konkurrenceevne overfor ukrudt, en god sundhed og så er den nematoderesistent. Halfdan er særligt velegnet på planteavlsbedrifter, hvor der ikke tilføres ekstra kvælstof, da den har en kraftig vegetativ vækst og en middel stråstyrke.

Blixen

Blixen var med i de økologiske forsøg for første gang i 2023. Her opnåede Blixen et forholdstal på udbytte på 104. Blixen har Wish i sin afstamning og er er etableringsstærk og med en god afgrødeudvikling. Derfor konkurrerer den godt overfor ukrudt. Sundheden er rigtig fin og Blixen er resistent overfor nematoder.

DLG Barley Mix Øko

DLG Barley Mix Øko består i 2025 af Wish, Prospect og Blixen, der alle har mlo-resistens overfor meldug og er nematoderesistente. Sortsblandingen giver en større robusthed, hvor Blixen og Wish bidrager med et højt udbytte og Prospect med en særlig god stråstyrke.

Havre

Lion - gryn

Lion har markedets bedste kernekvalitet herunder en høj hektolitervægt. Lion er let at afskalle og har en lav skalandel, som gør den ideel til grynhavre. Lion kan afsættes til grynhavre under ’Grower’s Finest’.

Scotty – gryn og foder

Scotty har et højt udbytte og en god kernekvalitet. Sorten er derfor egnet både som fodersort og som grynhavre. Scotty har en meget god meldugresistens. Scotty kan afsættes til grynhavre under ’Grower’s Finest’.

Dominik - nematoderesistent

Dominik er som den eneste havre sort resistent overfor nematoder.

 

Vårhvede

Kapitol 

Kapitol har en god sygdomsresistens herunder en rigtig stærk resistens mod gulrust. Kapitol har gode brødegenskaber og et højt proteinindhold i kernen. Den kan afsættes til brødhvede under ’Grower’s finest.

 

Hestebønner

Birgit

Birgit har en god konkurrence overfor ukrudt, da den er meget bladrig, og et meget højt proteinindhold. Birgit er sidst afprøvet i de økologiske landsforsøg i 2018, hvor den lå blandt de højest ydende sorter.

Stella - nyhed

Stella er en robust sort, der er velkendt i den konventionelle dyrkning, hvor den har ydet stabile og høje udbytter. Stella er middeltidlig i modning og har et højt proteinindhold i frøene.

 

Ærter

Kaplan - nyhed

Kaplan har et godt udbytte og et meget højt proteinindhold i frøene. Den er middeltidlig i modning, har en middel stængelstyrke og en relativ lav tkv.

Javlo - helsæd

Javlo er valget til helsæd. Javlo har en rolig forårsvækst og en lav afgrødehøjde.

 

Lupiner

De forgrenede typer, har alt andet lige, den bedste ukrudtskonkurrence, mens de uforgrenede med fordel kan sås på en rækkeafstand, der gør radrensning mulig. Forsøg og praktiske erfaringer med uforgrenede typer har vist, at man med fordel kan iblande 40 kg vårhvede pr. ha. Det fremmer modningen af lupinerne, giver en bedre konkurrenceevne overfor ukrudt og det påvirker ikke udbyttet af lupinerne, men bidrager med det ekstra udbytte fra vårhveden.

Vi har de to forgrenede sorter Agat og Lunabor, samt den uforgrenede sort Regent.

Til alle lupiner anbefaler vi at tilføre podemiddel ved såning.

 

Kom til Planteavlsdage og TANK NY VIDEN til 2025

Tilmeldingen kan ske her 

agenda