3. maj 2016
Faldende fedtprocent i mælken om sommeren
Mælkens fedtindhold falder normalt fra midten af april til Sankt Hans og ligger lavt indtil midten af august. Den gennemsnitlige fedtprocent varierer 0,4-0,6 %-enheder mellem det højeste og det laveste niveau.
Man taler i forskerkredse om, at der må være en yderligere, og stadig ubekendt, faktor der har indflydelse på sæsonvariationen i mælkens indhold af fedt, men tre grundliggende årsager til faldende fedtprocent om sommeren er dog veldokumenteret.
Mulige årsager til faldende fedtprocent i mælken i sommerperioden
1. Optag af større andel af letforgærbare kulhydrater
Hvis andelen af letforgærbare kulhydrater øges, og andelen af cellevægskulhydrater derved falder, medfører det et ændret forgæringsmønster i vommen, således at andelen af propionsyre øges på bekostning af eddikesyre. Propionsyrekoncentration kan blive så høj, at der sker en hormonel regulering, hvor glukose og eddikesyre (der er precursors til mælk og mælkefedt) i stedet aflejres som kropsfedt, og det medfører, at mælkeproduktionen og fedtprocenten i mælken falder. Protein i mælken vil i en sådan situation stige let, ca. 0,1 procentenheder.
2. Indtag af højere andel af polyumættede fedtsyrer
Græssende køer, og køer hvis grundration består af græsensilage, indtager en stor mængde polyumættede fedtsyrer. To af de vigtigste fedtsyrer i græs er linolsyre (C18:2) og linolensyre (C18:3). I vommen bliver umættede fedtsyrer i vid udstrækning mættet af mikroorganismerne. Linolsyre mættes i gennem flere led og et af mellemprodukterne i denne proces er CLA. Det betyder at indholdet af CLA i mælken øges, hvilket er positivt for mælkens kvalitet i forhold til human ernæring, men CLA har imidlertid også den effekt at den reducerer fedtprocenten i mælken fordi den hæmmer mælkefedtsyntesen i koens yver.
3. Varmestress
Varmestress hos køer optræder allerede ved 20 °C og høj luftfugtighed, og medfører en række faktorer der kan resultere i at ydelsen falder, og som oftest resultere i at fedtprocenten falder. Da vi ofte har høj luftfugtighed i Danmark, forekommer varmestress i større eller mindre grad normalt hos danske malkekøer i sommerperioden, se tabel 1.
Læs 'Varmestress hos malkekøer', der beskriver symptomer på varmestress hos køer og skitserer, hvordan varme-stress kan afhjælpes.
Faldende fedtprocent i mælken er en kompleks størrelse der oftest udløses ved en kombination af flere faktorer. Ligeledes vil der være flere end de punkt 1-3 nævnte senarier, der kan udløse et fald i fedtprocenten (eks. fodring med høje mængder fedt, raps iblandet sæddodder osv.), men de grundlæggende fysiologiske mekanismer, samt de metaboliske processer bag disse situationer er stort set de samme som beskrevet i punkt 1-3.
Illustrationer af årstidsvariationen i mælkens indhold af fedt
Kilde: SEGES kvæg
