17. juli 2024
Høstens Helte: Mere end 200 års erfaring sikrer bornholmernes høst
Hvis DLG-afdelingen på Rønne Havn var et fodboldhold, kunne de med nød og næppe stille et syvmandshold. Men når høsten skal i hus, rykker de år efter år sammen i bussen, og med en samlet erfaring i DLG, der tæller mere end 200 år, er Lars Finn, Anja, Lilian, Mia, Karina, Ib og Ole atter klar til at modtage bornholmernes høst.
I forbindelse med høsten sætter DLG fokus på ´Høstens Helte´. Via en portrætserie af samme navn taler vi med kollegaer og andelshavere, der giver den en ekstra skalle i høsten, og som bidrager til, at vi sammen kan få høsten i hus. Afdelingen på Bornholm er nogle af dem.
Det kræver planlægning, timing og et detaljeret logistisk setup, når høsten skal i hus på de ikke-brofaste øer. På mange måder kan man sige, at det er mere skrøbeligt. For hvad hvis et skib er forsinket, og modtagepladsen ikke kan rumme mere? Vi har besøgt én af de modtagepladser, der er geografisk isoleret fra fastlandet. Turen går til Bornholm.
Vi sidder i kaffestuen på DLG ved Rønne Havn. De bornholmske gloser flyver rundt i luften, mens kaffen og kagen går rundt. Til spørgsmålet om hvad der er særligt på Bornholm i forbindelse med høsten, mærker man dog en vis tøven.
”Det er, som det plejer. Vi får det altid til at fungere,” bliver der sagt rundt om bordet.
På Bornholm er der kun plan A og plan B
Når Bornholms mere end 100 planteavlere skal have høsten i hus har de to valg: De kan opbevare afgrøderne selv, eller de kan indlevere dem på øens eneste modtageplads ved DLG på Rønne Havn. Hvis landmandens egen kapacitet og afdelingen i Rønne er fyldt til bristepunktet, er der ingen plan C. I Jylland, Fyn eller Sjælland kan man i det fleste tilfælde flytte rundt på mængderne til en af de andre lokationer i nærheden. Men det er ikke en mulighed på de ikke-brofaste øer.
På Bornholm har strukturudviklingen over årene medvirket til, at mange afdelinger er blevet til få, og få er blevet til én.
”Vi er jo det eneste sted på øen, landmændene kan indlevere høsten. De andre afdelinger er lukket. Strukturudviklingen i landbruget er også nået til Bornholm,” siger Lars Finn Holm, som er driftskoordinator.
På hænderne tæller Anja Bødker og Lilian Kofod-Hansen mere end 10 afdelinger på Bornholm, som over årene er lukket ned.
”Den seneste var i Åkjærkeby (Aakirkeby),” siger Lilian.
Men selvom DLG i Rønne er den eneste tilbageværende afdeling på Solskinsøen, dannes der en fornemmelse af selvfølgelighed og en uimponeret tilgang til opgaven om at tage imod høsten. Måske er det fordi, syvmandsholdet er vant til det, og har gjort ’som de plejer’ i en årrække. Måske er det fordi, de kender hinanden ud og ind og stoler på hinanden, når det går stærkt. Måske er det rutinen og erfaringerne, hvor de sikkert har oplevet det meste. Eller også er det fordi, de er bornholmere og øboer helt ind i sjælen, og derfor altid får tingene løst i fællesskab.
Aldrig mødt en sur landmand i høsten
Ud af de syv medarbejdere, som vi taler med i løbet af dagen, har langt de fleste været ansat i DLG i mere end 25 år. Det er dermed et rutineret hold med langt over 200 års erfaring til sammen, der skal tage imod bornholmernes afgrøder. I løbet af høsten indleverer de bornholmske planteavlere op mod 40.000 tons afgrøder, der indgår i foderproduktionen eller bliver distribueret videre ud på verdensmarkedet. Det stiller store krav til planlægningen.
”Vi prøver jo at være på forkant med at få varerne på lager eller få dem afskibet, men jeg tror, at alle DLGs afdelinger kender til, at det i sidste ende afhænger af vejr og vind. Når landbruget høster, så skal og kan vi også servicere dem på bedste vis,” siger Lars Finn Holm.
”Jeg har aldrig mødt en sur landmand i høst,” tilføjer Anja Bødker, der er driftskoordinator og har været med til at tage imod høsten i 38 år for DLG.
Hun påpeger desuden at afdelingen på Bornholm har et stærkt fokus på cirkularitet, hvor bl.a. kornstøv genanvendes til biobrændsel, som er med til at opvarme tankene med flydende råvarer og bidrager med damp til fabrikken.
Til årets høst er der blevet investeret i en ny modtageplads, hvor der er plads til 3.000 tons afgrøder. Den ny modtageplads ligger strategisk godt placeret i forhold til DLG’s foderfabrik, der også er placeret på Rønne Havn. Derudover er pladsen så bred, at to køretøjer kan arbejde samtidig.
“Processen har været rigtig god. Vi havde et opstartsmøde med interne og eksterne folk i begyndelsen af februar, og d. 15. juni stod pladsen klar. Det kan vi takke entreprenørerne, Rønne Havn og naturligvis os selv for,” siger Anja Bødker. Lars Finn Holm supplerer:
”Der er rejst 3,6 m høje vægge og lagt helt ny asfalt, så den er 100 procent klar til at tage imod afgrøderne. Der sker meget på havnen her i Rønne med udvidelser og ny krydstogtkaj, men uanset hvad så skal høsten i hus – og det kommer den,” siger Lars Finn Holm.