Kontakt os
Hvordan renses og desinficeres vådfoderanlægget bedst?
Om DLG / Presse / Nyheder
7. juni 2016

Rensning og desinfektion af vådfoderanlægget i den varme tid

For at få fuldt udbytte af syretildelingen i dit vådfoder er det vigtigt at fokusere på en god rengøring af vådfoderanlægget. Det er ikke nok med syre mod de uønskede bakterier, hvis ikke der gøres rent først.

Du kan tjekke, om der er gær og skimmelvækst i dit vådfoder ved at fylde en plastikdunk halvt op med vådfoder. Herefter sætter du låg på dunken og stiller den et lunt sted i ca.12 timer. Hvis dunken bliver hård/oppustet er det tegn på, at der er gær og skimmelvækst i vådfoderanlægget.

Hvordan renses og desinficeres vådfoderanlægget bedst?

Vi får ofte stillet spørgsmål om, hvordan vådfoderanlægget bedst renses og desinficeres. Poul Højbjerg Nielsen, DLG Desinfektion, svarer:

”Er der først kommet skadelige mikroorganismer ind i dit vådfoderanlæg, så prøver mange at styre fermenteringen med en syre. Men resultatet bliver dog aldrig optimalt, hvis vådfoderanlægget ikke er rengjort. For at få fuldt udbytte af syretildelingen i vådfoderet skal du derimod fokusere på en god rengøring af anlægget først.”

”I aflejringerne i rørene og tanken sidder både de ønskelige og uønskelige bakterier. Hvis de uønskede bakterier ikke fjernes, vil de opformere sig i vådfoderet, der står i rørene eller i tanken og derved blive ved med konstant at give problemer.”

Først sæbe, så desinfektion til vådfodersystemet
Det er vigtigt, at der bruges sæbe, når du gør vådfodersystemet rent. Sæben fjerner fedt og protein, så den efterfølgende desinfektion bliver optimal.

  • DM Clean er en effektiv sæbe til rengøring af vådfoderanlæg, da det virker ved lavere temperaturer og ikke giver skumproblemer i anlægget. DM Clean er samtidigt billigt at bruge.
  • Til desinfektion anvendes Cid 2000, der er godkendt af Fødevarestyrelsen.
  • Ved brug af både DM Clean og Cid 2000, angribes bakterierne på flere måder, så du opnår en synergieffekt, som sikrer en optimal rensning og desinfektion.
  • Husk altid at skyl DM Clean ud med rent vand inden anvendelse af Cid 2000.
  • Når anlægget er rengjort skyl efter med rent vand.
  • Det er samtidig vigtig, at du tilsætter mælkesyrebakterie, det kan være A38 eller Bactocell.
  • Følg op med målinger af pH de første 14 dage. Er pH for høj: få evt. udtaget vådfoderprøve for konstatering af gær- og skimmelvækst. Få lagt syrestrategi med tilsætning af Anti Fermacid eller Formic +. Kræver ikke Haccp. 
Yderligere information
Kontakt DLG Desinfektion, Poul Højbjerg Nielsen, mobil 51769229 eller phn@dlg.dk