Kartoffelprotein kan mere, end du tror
Forudsat at solanin niveauet kan holdes under 200 mg/kg i foderet, er der ikke grund til at begrænse niveauet af kartoffel-protein i foderet til smågrise.
Bedste tilvækst og DB blev opnået i de to mellemste grupper, hvor 1% solaninreduceret kartoffelprotein i fravænningsfoderet var erstattet af hhv. 4/8% kartoffelprotein, samt 2,0/3,5% i 9-15 kg blandingen og op til 2% i 15-30 kg blandingen. Grisene kvitterede for øget indhold af den gode proteinkilde, med bedre produktivitet og (ved en atypisk lav pris for kartoffelprotein), bedre produktionsøkonomi.
Forsøget viste, at op til 8% kartoffelprotein (<180 mg/kg solanin i foder) i fravænningsfoderet kan erstatte brugen af solaninreducerede råvarer.
Kartofler er medlem af natskygge-familien, hvorfor de indeholder bitterstoffer som solanin og chaconin, som dels kan give afsmag i foderet, og teoretisk også forstyrre fordøjelsen. Baseret på det typiske niveau af solanin i kartoffelprotein, sammenholdt med Seges’ anbefaling for maksimalt solanin indhold i foderet, bør der ikke anvendes mere end 3-5% kartoffelprotein i foderet.
Derfor ses det ofte, at kartoffelprotein, som har gennemgået en særlig proces for at reducere indholdet af disse stoffer, anvendes.
En betydeligt højere pris og begrænset tilgængelighed af denne særlige solanin/chaconin reducerede vare betyder, at selv ved et relativt lavt prisniveau for kartoffelprotein, ses ofte kun begrænsede mængder af denne råvare i foderet til grise, og slet ikke, hvis der er tale om lidt større grise.
Kartoffelprotein er et forædlet biprodukt fra produktionen af kartoffelstivelse. Det er en vare, der produceres i Nordeuropa, og som med sin høje ernæringsmæssige værdi både kan supplere og erstatte brugen af sojaproteinkoncentrater. Det er en vare, der produceres i Nordeuropa, og kan erstatte produkter som sojaproteinkoncentrater, som har et markant højere klimaaftryk.
Priser
I 2021 gik vi ind i året med en usædvanligt lav pris på kartoffelprotein. Sidst på året, rettede prisen sig til et mere normalt niveau, mens den i lighed med andre fodermidler forventes at stige yderligere mod udgangen af 2022.
Forsøget blev sponsoreret af KMC.
//Tekst af Jacob Dall, Udviklingschef