5. februar 2025
DLG retter fokus mod fremtidig konkurrenceevne efter udfordrende år
2024 var et udfordrende år for DLG Group, hvor svære markedsforhold satte forretningen på prøve. I den kommende tid vil koncernen fokusere på strukturelle tilpasninger, forenkling og udnyttelse af synergier for at styrke den langsigtede konkurrenceevne.
En kombination af et udfordrende marked, fortsat høje renter, et normaliseret prisniveau, faldende volumener indenfor hovedforretningsområderne Food og Energy samt afmatningen i tysk økonomi dannede tilsammen noget nær den perfekte storm, som påvirker årets resultat i DLG Group.
For hele året landede omsætningen på 60,7 mia. kr. mod 67,4 mia. kr. i 2023, mens driftsresultatet før afskrivninger (EBITDA) lyder på 2,3 mia. kr. mod 2,7 mia. Resultatet før skat lander på - 53 mio., kr., mens årets resultat efter skat lyder på - 185 mio. Kr. Samlet set leverer DLG Group fortsat inden for sine strategiske finansielle forpligtelser med gearing under 4,5 og soliditet over 30 %.
”Vi må konstatere, at der er en række eksterne faktorer, som i 2024 har udfordret vores forretning. Det kræver handling og understreger, at der er et øget behov for at omstille os til fremtiden og styrke vores konkurrenceevne, så vi er et stærkt selskab for ejere og kunder at handle med. Vi skal i højere grad prioritere kerneforretningen, have fokus på forenkling, sikre bedre udnyttelse af synergierne i koncernen og bygge en endnu tættere relation til vores ejere og kunder,” siger Group CEO, Peter Giørtz-Carlsen.
DLG Group gennemfører desuden en række strukturelle tilpasninger i forretningen for at imødegå de ændrede markedsvilkår. Særlige poster og nedskrivninger forbundet hermed betyder, at der samlet set landes et negativt resultat. Derfor vil der i år ikke være overskudsdeklarering til ejerne, hvor DLG over de seneste fem år har udloddet mere end 800 mio.
”Som andelsselskab er det langt fra tilfredsstillende at levere et resultat, hvor der ikke udloddes overskudsdeklarering til vores ejere. Vi har dog truffet et bevidst valg om at foretage de nødvendige strukturelle tilpasninger nu, og vi tager dermed de første skridt mod at sikre et stærkere og mere bæredygtigt DLG på den lange bane. En stabil overskudsdeklarering til ejerne er naturligvis en vigtig målsætning,” siger Peter Giørtz-Carlsen.
Udfordret høst og faldende råvarepriser
Efter en periode med prisstigninger drevet af ekstraordinær global efterspørgsel er der nu en normalisering af prisniveauet på tværs af fødevare- og energisektorerne. Udbyttet af den europæiske høst i 2024 var op mod 10 % under gennemsnittet, og eksporten af korn fra EU faldt med 33 % sammenlignet med året før, primært som følge af lavere priser på verdensmarkedet.
I et konkurrencepræget marked har DLG alligevel formået at vinde markedsandele i Danmark inden for en række områder, ligesom man ser effekterne af tilpasningerne i tyske Team Agrar og Vilofoss-gruppen. Danæg bidrager igen med et flot indtjeningsniveau.
”Vores kerneforretning har et godt fundament, og det skal vi styrke, så vi kan leve op til vores ambition om at være kundernes foretrukne partner - både i den daglige drift og i den grønne omstilling,” siger Peter Giørtz-Carlsen.
Svag tysk økonomi påvirker efterspørgslen
Afmatningen i den tyske økonomi påvirker energi- og byggemarkedsdivisionerne, hvor der i 2024 har været en fortsat lavere efterspørgsel. Indenfor den tyske byggebranche ses det lavere aktivitetsniveau særligt inden for opførelsen af enfamiliehuse og lejligheder, hvor antallet af udstedte byggetilladelser faldt med henholdsvis 22 % og 19 %. Alligevel leverer DLG Groups byggemarkedsdivision fortsat tilfredsstillende marginer i et stærkt konkurrencepræget marked.
”Der er ingen tvivl om, at et løft i den tyske økonomi vil stille vores forretning stærkere. Men vi skal først og fremmest selv tage ansvar, så vi styrker konkurrenceevnen og sikrer fremtidig vækst i Tyskland, som også vil være et helt centralt marked i fremtiden,” siger Peter Giørtz-Carlsen.
Acceleration af omstillingen mod fremtidens DLG Group
Det er en strategisk prioritet for DLG Group at levere centrale bidrag til den grønne omstilling. I 2024 blev der blandt andet indgået et partnerskab med Novo Holdings, som skal styrke arbejdet med planteforædling, der er foretaget en betydelig investering i en argentinsk sojamølle, som skal sikre segregeret afskovningsfri soja til det nordeuropæiske marked, og der er taget vigtige kommercielle skridt for at modne markedet for regenerativ dyrkning. For at skabe værdi i den grønne omstilling skal DLG’s fokus på dette område fremover være endnu tættere på kerneforretningen.
”Vi skal finde den rette balance, hvor vores kerneforretning og bidraget til den grønne omstilling går hånd i hånd. Der er over de seneste år investeret i projekter, der har vist sig svære at skalere og få i rentabel drift. Fremover vil vi i højere grad investere i grøn omstilling, der er tættere forbundet med kerneforretningen, hvor der er større potentiale for skalering og kommercialisering,” siger Peter Giørtz-Carlsen.
Geopolitisk uro, handelsbarrierer og fortsat høje renter ser ud til at fortsætte i 2025 og vil sandsynligvis påvirke markedsforholdene. På kort sigt forventes den tyske økonomi ikke at forbedre sig væsentligt, og den strukturelle udvikling i landbruget fortsætter og stiller nye krav til koncernen.
”Vi har sat gang i de nødvendige tilpasninger, så vi skaber en stærkere og mere konkurrencedygtig forretning. Derfor forventer vi et mere stabilt indtjeningsniveau, men vi er også meget opmærksomme på, at eksterne faktorer fortsat kan have indflydelse på vores resultater,” siger Peter Giørtz-Carlsen.
Læs årsrapporten for 2024 her
![](https://www.dlg.dk/-/media/DLG/Corporate/Kommunikation/NøgletalstabelAR24DA.jpeg?h=653.889&w=874.333)