Kontakt os
Marken / Faglig viden / Fokus på Marken

Fokus på Marken - 26. juni 2024

Aktuelt nyt i marken

Hvilken type efterafgrøde vil passe på din ejendom?

Anbefalinger i forhold til sædskifte

 

Aktuelt nyt i marken

I vårbyggen ses der en stor variation i, hvor langt fremme den enkelte mark er. I de sent såede vårbygmarker kan den afsluttende svampebehandling laves med 0,5 l/ha Propulse SE 250 + 0,2 l/ha Comet Pro. Det kan i nogle marker være relevant at tage vækstregulering med i samme kørsel mod strå- og aksnedknækning med 0,3 l/ha Cerone.  De tidligt såede marker er nu så langt fremme, at det nogle steder kan være relevant at køre en behandling mod bladlus, læs mere i Fokus på Marken nr. 14.

Hvilken type efterafgrøde vil passe på din ejendom?

EfterafgrøderI vores folder ’Efterafgrøder, brak- og blomsterblandinger – sortiment 2024’ kan du finde vores fulde sortiment. Husk at tage højde for hvilket sædskifte, der er på ejendommen, når du vælger art eller blanding. F.eks. bør gul sennep undgås, hvis der er raps i sædskiftet.

Der er ikke længere krav om blanding af to arter, men der er fortsat gode faglige argumenter for at blande flere arter og få diversitet både over og under jorden. Vi har derfor fortsat de to populære blandinger med olieræddike og honningurt – DLG Universal og DLG sund roe.

Coatede frø

Coatede frø giver en bedre spredbarhed. Som noget nyt har vi coatede frø af olieræddiken Akiro, der særligt er velegnet til etablering af efterafgrøder før høst eller til mellemafgrøder, der, hvis de spredes senest 20. juli, kan anvendes som alternativ til efterafgrøder.

Vi har fortsat også coatede frø af honningurt i vores sortiment.

Blandinger med kvælstoffikserende arter

Du kan vælge blandinger med kvælstoffikserende arter til at opfylde krav om pligtige og husdyr efterafgrøder samt målrettede efterafgrøder. De kvælstoffikserende blandinger er særligt gode til at forbedre jorden, og de samler kvælstof ikke bare fra jorden, men også fra luften, og mindsker dermed behovet for kvælstof i den efterfølgende afgrøde. For at få nok ud af de kvælstoffikserende efterafgrøder er det vigtigt at så dem i den første eller anden uge af august – tidligst i de kolde områder.

Lidt Bedre Hver DagVi tilbyder blandingen DLG N-rich, der består af olieræddike, vintervikke og coated honningurt. Blandingen er en del af vores ’Lidt Bedre Hver Dag’ sortiment, der giver ekstra i overskudsdeklarering.

 

For blandinger med kvælstoffikserende arter gælder bl.a. følgende krav:

  • Der skal anvendes en færdigblandet efterafgrødeblanding med et dokumenterbart indhold fra en foderstofforretning, frøfirma eller lignende virksomhed.
  • Blandingen må højst indeholde 25 pct. kvælstoffikserende arter (beregnet ud fra frøantal), mens den resterende del af blandingen skal udgøres af godkendte arter af efterafgrøder.

Vælger du en blanding med kvælstoffikserende arter, så må marken ikke destrueres før efter 1. februar uafhængig af jordtype. Der er en lovpligtig eftervirkning på 50 kg N pr. ha efterafgrøde, når der er kvælstoffikserende arter i blandingen, hvor blandinger uden kvælstoffikserende arter har en eftervirkning på 17 eller 25 kg N pr. ha afhængig af mængden af udbragt husdyrgødning.

Du skal være opmærksom på, at der ikke bør være anvendt Mustang Forte på arealet de sidste 24 måneder, når blandingen indeholder kvælstoffikserende arter.

Anbefalinger i forhold til sædskifte

I nedenstående tabel kan du se vores anbefalinger til efterafgrøder i forhold til, hvilke afgrøder du har i dit sædskifte. På den måde kan du nemt navigere udenom typer af efterafgrøder, der kan have uønsket effekt på sædskiftet. Eksempelvis opformerer gul sennep kålbrok, så denne art bør ikke anvendes, hvor der er raps i sædskiftet.

Sædskifte

Sædskifte1

Frivillige efterafgrøder

Vi tilbyder også blandingen ”Bodengare” og ”DLG CA Blanding”, der begge kan anvendes til frivillige jordforbedrende efterafgrøder. Bodengare er sammensat af honningurt, omvendt kløver, michelianim kløver, Alexandrine kløver, fodervikke, sorghum, ært, lupin, hestebønne og solsikke. DLG CA Blanding består af honningurt, olieræddike, michelianum kløver, fodervikke, omvendt kløver, Alexandrine kløver, sandhavre og hør.

Etablering af efterafgrøder

efterafgrøder2Det er vigtigt at etablere efterafgrøderne godt, så de danner en stor biomasse og samler en masse kvælstof op.

Såning efter høst giver den mest sikre etablering – specielt hvis det sker tidligt.

Spredning før høst er en mere usikker metode. Her er olieræddike og gul sennep de mest velegnede, herefter kommer honningurt – olieræddike og honningurt fås coated. Hvis du planlægger at sprede efterafgrøden med en centrifugalspreder, så vær opmærksom på tusindkornsvægten på frøene. Som minimum anbefaler vi, at tusindkornsvægten bør være over 15 g, for at frøene kan spredes på 24 meter. Efterafgrøden spredes ca. 2-3 uger før høst og gerne før lidt nedbør. Ved høst bør der sættes en relativ høj stub, og halmen snittes og fordeles jævnt – eller fjernes straks efter høst.

 

 

Vil du genlæse tidligere Fokus på Marken, kan du klikke her.

Vil du printe siden, kan du trykke Ctrl + P