Kontakt os
Marken / Faglig viden / Fokus på Marken

Fokus på Marken nr. 30 - 25. september 2024

Husk også at bekæmpe rapsjordloppernes larver

Mikronæring til vinterraps i efteråret

Husk at sen såning af vintersæd kræver højere udsædsmængder

DLG’s majssortiment til sæson 2025

Startgødning til majs

 

Husk også at bekæmpe rapsjordloppernes larver

LarverIndtil rapsen har 3-4 blade bekæmper vi rapsjordlopper og derefter er det rapsjordloppens larver, som vi skal være opmærksomme på, da angreb af den kan være meget tabsvoldene. Larverne minerer bladstilke, stængler og i værste fald hjerteskuddet, så rapsplantens vækst hæmmes totalt (se foto til højre). Disse symptomer viser sig typisk først i løbet af foråret. 

Behovet for bekæmpelse af larveangreb kan ikke afgøres ud fra omfanget af bladgnav. Antal jordlopper og fastsættelse af bekæmpelsesbehov er tidligere blevet fastlagt via gule fangbakker i marken. Der er set store variationer i fangsten af jordlopper inden for samme mark og derfor bliver denne registrering ikke længere udført og brugt til at fastsætte et bekæmpelsesbehov.

Er du i tvivl om mængden af lopper på din ejendom, eller har der været mange bladgnav af lopper i fremspiringsfasen, anbefaler vi, at du udfører en plansprøjtning, også selvom du tidligere sprøjtede mod de voksne rapsjordlopper.  

Æglægningen begynder cirka 10 dage efter indflyvning til marken, og især i varme efterår lægges der mange æg.

Bekæmpelsestidspunktet mod larverne er fra ultimo september til medio oktober - dog tidligst fra at rapsen har 5 løvblade.

Bekæmpelse udføres med

  • 0,1 kg Kaiso Sorbie pr. ha

Kaiso Sorbie er det eneste produkt, som må anvendes til bekæmpelse mod jordloppens larver efter afgrødestadie 13, hvor rapsen har 3 løvblade. Kaiso Sorbie må anvendes 1 gang pr. vækstsæson.

0,2 kg Lamdex pr. ha kan ikke anvendes her, da Lamdex i efteråret kun må anvendes til og med rapsen har 3 blade. Lamdex må anvendes 3 gange pr. vækstsæson. 

Der er relativ stor fleksibilitet i bekæmpelsestidspunktet rettet mod larverne, og sprøjtningen kan med fordel udføres sammen med en anden planlagt kørsel f.eks. ukrudtsbekæmpelse med Belkar eller vækstregulering med Caryx.

Vær opmærksom på, at bekæmpelse er aktuel senere i uens fremspirede marker!

 

Mikronæring til vinterraps i efteråret

En vigtig parameter for et højt rapsudbytte er, at rapsen er velforsynet med næringsstoffer og her er mikronæringsstoffer ingen undtagelse. Hvad jorden kan stille til rådighed af mikronæringsstoffer, afhænger til dels af jordtypen og dens gødningstilstand, men også reaktionstallet spiller en rolle.

Raps behøver flere forskellige mikronæringsstoffer for at kunne udvikles godt inden vinter og både mangan, bor, magnesium og molybdæn er essentielle for rapsens udvikling. F.eks. kan for lidt bor forårsage store udbyttetab. Bor bevæger sig med jordvæsken, det kan udvaskes, og under tørre forhold bliver det svært at optage for planterne. 

  • Bor er vigtig for at sikre en god rodudvikling, som igen er grundlaget for et godt udbyttepotentiale. Mangel på bor optræder hyppigst på sandede jorde, og er typisk et problem, når det er tørt eller på nykalkede jorde.
  • Ligesom kornafgrøder er raps også følsom overfor mangan, og det er mest udtalt på lette løse jorde. Har du raps på manganfølsomme arealer, kan der med fordel udsprøjtes flydende mangan.
  • Tilførsel af magnesium er vigtig, når magnesiumbeholdningen i jorden er lav. Brug i så fald magnesiumkalk når du skal kalke, da det er en effektiv og billig måde at højne jordens magnesiumtal.
  • Raps er desuden storforbruger af svovl, der også er en forudsætning for at optage kvælstof. Det meste optages om foråret, men op til 10 kg optages om efteråret. Husk, at rapsen ikke kan fuldgødes med svovl i efteråret.

Profi Universal og Profi Bor 150 er to flydende formuleringer, der er designet til at dække rapsens behov for flere typer af mikronæringsstoffer. Vi anbefaler i efteråret    

  • 1-2 x 1-2 l Profi Bor 150 fra st. 14-16 eller
  • 1-3 x 1-2 l Profi Universal pr. ha + 1 x 1 l Profi Bor 150 pr. ha + 0,1 l NovoBalance fra st. 14-16.

Profi Universal kan tankblandes med både vækstreguleringsmidler, skadedyrsmidler, græsmidler og Belkar, mens Profi Bor 150 kan tankblandes med vækstreguleringsmidler, skadedyrsmidler og græsmidler. I tabellen nedenunder kan du se typerne af mikronæring og hvilke relevante planteværnsprodukter, de kan blandes med.   

Husk, at alle Profi produkter skal i tanken som det sidste produkt, når der tankblandes!!  

Profi produkterne kan godt blandes indbyrdes. Husk at ryste dunken med Profi godt før påfyldning og skyl altid tanken og bommen igennem med rent vand inden marken forlades.

Blandingstabel for mikronæringsstoffer med relevante planteværnsmidler i efteråret

Tabel

Blander man Profi Mangan NO3 og Profi Bor, skal der først tilsættes 0,1 l NovoBalance pr. ha for at forsure, dernæst Profi Mangan og til sidst Profi Bor. Det anbefales ikke at blande med yderligere produkter i denne blanding. 

Alternativt til Profi Universal kan du bruge 5-10 kg EPSO Microtop pr ha., der dog er mere smalspektret (se skemaet nedenfor). EPSO Microtop bør ved blanding med planteværnsmidler udbringes i en 5% opløsning, hvilket betyder, at 10 kg EPSO Microtop bør anvendes i 200 liter vand pr. ha. 

Modsat Profi produkterne, skal EPSO Microtop tilsættes sprøjtevæsken først og efter en god omrøring tilsættes planteværn til sidst.   

I tabellen nedenfor kan du se detaljer omkring indholdet af næringsstoffer i de forskellige produkter.

 

Indholdet af næringsstoffer i gram pr liter/kilo.

Tabel2

 

Husk at sen såning af vintersæd kræver højere udsædsmængder

Når du etablerer vintersæd sent, skal du kun gøre det med egnede arter og sorter, ligesom du bør øge udsædsmængden og eventuelt give lidt startgødning.

Vinterhvede, triticale og rug kan udmærket etableres i oktober på milde lokaliteter. Alle vinterhvedesorter og -sortsblandinger kan i princippet sås sent. KWS Extase er den sort, der har den mest kraftige efterårsvækst, så den er meget velegnet til sen såning. Champion gror også lidt hurtigere i efteråret end de øvrige sorter. Plantetallet bør for alle sorter være højt, jævnfør tabellen nedenfor:

Retningsgivende plantetal pr. m2 for vintersæd

Tabel3

Ved sen såning skal afgrøden have medvind hele vejen til høst. Under fugtige forhold bør der tilføres sneglegift ved såning, da afgrøden gror langsomt ved fremspiring. Tilfør 4-6 kg Ferrex pr. ha.

Vinterbyg er ikke egnet til sen såning, da det reducerer udbyttet betragteligt, ligesom du ved sen såning af hybridrug skal huske den høje udsædspris.

Det er fra den 1. oktober til den 31. januar ikke tilladt og gøde vintersæden, så placering af startgødning er kun aktuel ind til slutningen af september med maximalt 15 kg N pr. ha. Tilfør f.eks. 75 kg DAP (NP 18-20).

 

DLG’s majssortiment til sæson 2025

MajsVi er klar med vores Majssortiment 2025 og igen har vi et stærkt sortiment af alle majstyper samt stærke sortsblandinger med i udbuddet til dig.

Få et hurtigt overblik over sorterne og deres egenskaber i tabellen nederst i artiklen.

Når du, i en højværdiafgrøde som majs, skal vælge sorter, så anbefaler vi, at 

  • du vælger minimum 3 sorter, da årets vækstbetingelser påvirker sorternes udbytte og kvalitet forskelligt.
  • den største del af arealet tilsås med sorter, der har deltaget mindst 3 år i Landsforsøgene.
  • nye sorter kun afprøves på max. 10 % af arealet.

Vi anbefaler, at du i dit sortsvalg inkluderer mindst én af følgende populære sorter:

MajskolbeFunction er en stabil højdespringer gennem flere år, både hvad angår udbytte og kvalitet. Function er ideel til rationer med en høj andel af majs. Function er en opret plantetype, særdeles kuldetolerant, har en god standfasthed og en høj grad af stay-green.

 

Pinnacle er en tidlig sort, der har rigtig stærke dyrkningsegenskaber, herunder en god forårsudvikling. Pinnacle er en meget opret plantetype, der giver flotte, fyldte, ensartede kolber. Pinnacle giver høje stivelsesudbytter og er en allround sort, der egner sig til både helsæd-, kolbe- og kernemajs. 

Starlord er en etableringsstærk sort, hvilket vi fik bekræftet ved dette års udfordrende såning. Med Starlord får du et bredt høstvindue og en sort med god stay-green. Går du efter den bedste foderværdi, anbefaler vi dyrkning af Starlord sammen med Function.

MajsmixSortsblandinger

Når du vælger at dyrke en sortsblanding, svarer det til at spille på 3 heste på samme tid. Med 3 sorter i samdyrkning får du en øget modstandsdygtighed overfor stresspåvirkninger samt en større udbyttestabilitet.

 

Et væsentlig ekstra plus er, at du får en homogenitet i ensilagen, som er svær at opnå, hvis du selv skal blande og fordele flere sorter i ensilagestakken. Det giver i sidste ende en mere ensartet fodring.

 

Vi udbyder to stærke sortsblandinger med forskellig tidlighed. I begge blandinger indgår den stabile og populære sort Function. Til økologi udbyder vi en blanding med to sorter.

  • LG MajsMix DLG 185 (Function, Pinnacle, Prospect)
  • LG MajsMix DLG 200 (Emeleen, Function, LG31206)
  • LG ØkoMix 180.01 (Pinnacle, LG30.179)

Årets nyhed 

LG Bonnevie er en ny tidlig sort med FAO 170. Sorten er netop kommet igennem værdiafprøvningen med så gode resultater, at den er et oplagt sortsvalg til at afprøve på et mindre areal til kommende sæson. Kombinationen af højt udbytte, højt tørstof og høj cellevægsfordøjelighed gør den til et interessant valg til helsædsstakken.

Sunset Øko Meget tidlig sort med FAO 160, der har et højt udbytte i forhold til dens tidlighed. God all-round sort med højt stivelsesudbytte og gode dyrkningsegenskaber. Udbydes til økologi i 2025.

 

Majssorten med herbicidresistens

Focus ultraRGT Sphinxx Duo tåler, i modsætning til andre majssorter, græsmidlet Focus Ultra. Det giver mulighed for kemisk at bekæmpe ukrudtsgræsarter som f.eks. hanespore og rajgræs, der er ALS-resistente og derfor ikke kan bekæmpes med MaisTer.

Bejdsninger

Alle majs er standard bejdset for svampeangreb under fremspiring.

MarkHar du udfordringer med råger, kan du supplere bekæmpelsen ved at tilvælge bejdsning med Korit for en lang række sorter. På LG sorterne er det tilmed muligt at få Korit Pro bejdse, som er Korit samt en bakterie, zink og mangan, der optimerer på vækststarten.

Hvis du ikke har behov for bejdsning mod fugle, men gerne vil have vækststartspakken med, så kan du på LG-sorter tilvælge Starcover Pro. Bejdsningen fremmer en hurtig fremspiring og rodudvikling, hvilket er en hjælp i kolde forår eller ved lav fosfortildeling. Bejdsen indeholder også et signal-molekyle, der beskytter planten ved høj varme og tørke og mod høje doseringer af herbicider.

Majs med Starcover Pro bejdse skal af hensyn til produktionen bestilles inden 31. januar 2025. Det samme gælder indkøb af majs i big bags med 50 units. Forhør dig hos din DLG kontakt om mulighederne for at sammensætte det rigtige sortiment til din bedrift.

Overblik over sorter i forhold til deres tidlighed og anvendelse.

Bemærk at majs til biogas er udfaset til 2025, men da vi fortsat dyrker majs i Danmark til tyske biogasanlæg, har vi stadig sortsanbefalinger til valg af biogasmajs.

Tabel4

 

Startgødning til majs

Placering af gødning til majs er afgørende for en god og hurtig vækststart. Kan du bruge startgødning med fosfor, er det den bedste løsning, men der findes også gode alternativer, hvis dit P-loft er nået.

For fosfor gælder det, at det er immobilt i jorden og kun optages 1-2 mm fra roden. Det er kun en lille del af jordens indhold, der er tilgængeligt for planterne, og denne del er stærkt temperaturafhængig. Jo koldere jorden er, jo mindre fosfor stiller den til rådighed. Der har været stigende merudbytter for placering af op til 15 kg fosfor pr. ha.

Vi udbyder følgende fosforholdige gødningstyper velegnet til placering ved majssåning:

  • YaraMila Majs NP 19-8-0, m. S, Mg, Zn
  • DAP NP 18-20-0

Har du i P-loftet ikke er plads til fosfor i startgødningen, kan du placere gylle under sårækken og ved såning placere 25-30 kg N pr. ha i for eksempel en NS 21-24 eller NS 26-13. Begge gødningstyper har en forsurende effekt.

VizuraPlacerer du gylle, anbefaler vi, at du tilsætter en nitrifikationshæmmer, som for eksempel Vizura, da der ofte går en lang periode på flere måneder inden majsen kan optage den tildelte mængde kvælstof. Nitrifikationshæmmere gør at:

  1. omsætningen af kvælstof fra ammonium til nitrat vil blive langsommere, og dermed mindskes risikoen for, at kvælstoffet i gyllen udvaskes inden majsen skal bruge det.
  2. Vizura forsurer gyllen, hvilket øger tilgængeligheden af fosfor.